1. Chery Ne Malı? Hangi Ülkenin Markası?
Chery, Çin Halk Cumhuriyeti’ne (Çin’e) ait bir otomobil markasıdır.Tam adıyla Chery Automobile Co., Ltd., 1997 yılında Çin’in Anhui eyaletindeki Wuhu şehrinde kurulmuştur.
Marka, Çin devletine bağlı bir şirkettir ve ülkenin en büyük otomotiv ihracatçısı konumundadır.
Kısacası “Chery Çin malı”dır; ancak modern teknolojisi, tasarımı ve kalitesiyle geleneksel “Çin malı” algısının çok ötesine geçmiştir.
2. Chery Markasının Kuruluş Hikayesi
Chery, Çin hükümetinin desteğiyle yerli otomobil üretimini artırmak amacıyla kuruldu.O yıllarda Çin otomotiv sektörü dışa bağımlıydı. Chery, bu durumu değiştiren ilk büyük üreticilerden biri oldu.
Kuruluş Amacı:
- Çin’de tamamen yerli sermaye ile otomobil üretmek
- İhracata dayalı güçlü bir marka oluşturmak
- Uygun fiyat – yüksek donanım dengesini sağlamak
3. Chery Markasının Sahibi Kim?
Chery, özel bir şahsa değil, Çin devleti ve Anhui Eyalet Yönetimi’ne bağlı bir şirkettir.Yani markanın arkasında doğrudan devlet sermayesi ve destek politikaları vardır.
| Bilgi Alanı | Açıklama |
|---|---|
| Şirket Adı | Chery Automobile Co., Ltd. |
| Kurucu Ortak | Anhui Hükümeti (Çin Devleti) |
| Kuruluş Yılı | 1997 |
| Merkezi | Wuhu, Anhui – Çin |
| Faaliyet Alanı | Otomobil, SUV, elektrikli araç, motor ve batarya üretimi |
| Alt Markalar | Omoda, Exeed, Jetour, Karry |
Chery ayrıca kendi motor ve batarya teknolojisini de üretmektedir (ACTECO motor serisi, CATL iş birliği bataryalar).
4. Chery’nin Türkiye’deki Konumu
Chery, Türkiye’ye ilk olarak 2007 yılında giriş yaptı. O dönemki modeller yeterli ilgiyi göremese de 2023’te büyük bir geri dönüş yaptı.Bugün Türkiye’de Chery Türkiye (Mermerler Grubu) tarafından temsil edilmektedir.
Türkiye’de Satılan Chery Modelleri:
- Chery Omoda 5 – Kompakt SUV
- Chery Tiggo 7 Pro – Aile SUV
- Chery Tiggo 8 Pro – Lüks 7 koltuklu SUV
Tüm modeller, 1.6 litrelik TGDI motor, 7 ileri DCT şanzıman ve yüksek donanım seviyeleri ile satışa sunulmaktadır.
5. Chery Üretim Yerleri
Chery’nin sadece Çin’de değil, dünyanın birçok ülkesinde üretim tesisleri bulunmaktadır.Bu tesislerde hem iç pazar hem de ihracat için araç üretimi yapılır.
| Ülke | Şehir / Bölge | Üretim Türü |
|---|---|---|
| Çin | Wuhu, Dalian, Ordos | Ana üretim merkezleri |
| Brezilya | Jacareí | SUV üretimi |
| Mısır | Kahire | Montaj fabrikası |
| İran | Tabriz | Bölgesel üretim |
| Türkiye (plan aşaması) | Avrupa pazarına yakın yeni üretim tesisi planı |
Chery, 2025 itibarıyla Avrupa’ya özel montaj tesisini kurmayı planlıyor.
6. Chery’nin Alt Markaları ve Ürün Gamı
Chery, sadece kendi adı altında değil, farklı hedef kitlelere yönelik alt markalarla da üretim yapmaktadır:| Alt Marka | Hedef Kitle | Açıklama |
|---|---|---|
| Omoda | Genç ve sportif kullanıcılar | Modern tasarım, elektrikli versiyonlar (Omoda 5 EV) |
| Tiggo | Aile SUV modelleri | Uygun fiyat – yüksek donanım dengesi |
| Exeed | Premium segment | Mercedes-Benz ve BMW rakibi olarak konumlanıyor |
| Jetour | 7 koltuklu SUV’ler | Aile ve filo odaklı modeller |
| Karry | Ticari araçlar | Hafif ticari üretim hattı |
7. Chery Kalitesi ve Algısı: Çin Malı mı, Kaliteli mi?
Evet, Chery Çin malı bir markadır.Ancak günümüz “Çin malı” algısı artık düşük kalite anlamına gelmiyor.
Özellikle otomotiv sektöründe Çinli markalar (BYD, Geely, MG, NIO, XPeng, Chery) artık teknoloji ve tasarımda Avrupa ile yarışır hale gelmiştir.
Chery’nin Kalite Artışının Nedenleri:
- Kendi motor ve şanzıman teknolojisini geliştiriyor (ACTECO motor).
- Elektrikli araç yatırımlarını hızla artırdı (Omoda 5 EV, eQ7).
- Global tasarım ekipleri Avrupa merkezli çalışıyor.
- 7 yıl garanti politikasıyla kullanıcı güvenini kazanıyor.
Bugün “Chery Çin malı ama kaliteli” ifadesi, kullanıcı yorumlarında en çok geçen cümlelerden biri haline geldi.
8. Chery Elektrikli ve Hibrit Araçlar
Chery, elektrikli ve hibrit araçlarda da hızlı büyüyor.Omoda 5 EV modeli, Türkiye’de satışa çıkan ilk Chery elektrikli SUV’dur.
| Model | Tür | Menzil | Motor Gücü |
|---|---|---|---|
| Omoda 5 EV | Elektrikli SUV | 450 km | 204 HP |
| eQ7 | Elektrikli SUV | 500 km | 211 HP |
| Tiggo 8 Pro e+ | Plug-in Hibrit | 75 km EV / 1000 km toplam | 320 HP sistem gücü |
9. Chery Ne Malı? Kısa Özet
| Özellik | Bilgi |
|---|---|
| Menşei Ülke | Çin |
| Kuruluş Yılı | 1997 |
| Sahibi | Anhui Hükümeti (Devlet şirketi) |
| Üretim Alanı | Otomobil, SUV, elektrikli araç |
| Türkiye Distribütörü | Mermerler Grubu |
| Üretim Tesisleri | Çin, Brezilya, Mısır, İran |
| Alt Markalar | Omoda, Exeed, Jetour, Karry |
10. Sık Sorulan Sorular (S.S.S)
1. Chery ne malı?Chery, Çin (Çin Halk Cumhuriyeti) menşeli bir otomobil markasıdır.
2. Chery’nin sahibi kimdir?
Marka, Çin devletine bağlı Anhui Hükümeti’nin kontrolündedir.
3. Chery Türkiye’de nerede üretiliyor?
Şu anda Türkiye’de üretim yok, ancak gelecekte Avrupa’ya özel üretim tesisi planlanıyor.
4. Chery arabalar kaliteli mi?
Evet. Son yıllarda ürettiği Omoda ve Tiggo serileri, malzeme kalitesi ve teknoloji açısından yüksek puanlar almaktadır.
5. Chery elektrikli araç üretiyor mu?
Evet. Omoda 5 EV ve eQ7 modelleri tamamen elektrikli SUV’lardır.
6. Chery’nin garantisi kaç yıl?
Türkiye’de satılan Chery modelleri 7 yıl veya 150.000 km garanti kapsamındadır.
Sonuç
Chery, Çin merkezli (Çin malı) bir otomobil markasıdır ancak artık düşük maliyetli değil, yüksek teknolojiye sahip global bir üretici konumuna ulaşmıştır.Modern tasarım, güçlü motorlar, uygun fiyatlar ve uzun garanti süresiyle Türkiye’de de kısa sürede güven kazanmıştır.
Bugün Chery, “Çin malı ama kaliteli” markalar arasında en çok dikkat çeken üreticilerden biridir.