Windows işletim sistemlerinde yerleşik olarak gelen Windows Defender Güvenlik Duvarı, bilgisayarınızı yetkisiz erişimlere ve zararlı yazılımlara karşı korur. Ancak bazı durumlarda (örneğin, bir yazılımın internete bağlanamaması, ağ paylaşım sorunları veya oyunlarda bağlantı problemleri) kullanıcılar geçici olarak Windows güvenlik duvarını kapatma ihtiyacı duyar.
Bu yazıda, Windows 10 ve Windows 11’de güvenlik duvarını kapatma yöntemlerini, dikkat edilmesi gereken noktaları ve güvenli alternatifleri bulacaksınız.
Yani güvenlik duvarını kapatmak, bilgisayarınızı daha savunmasız hale getirir. Bu yüzden kalıcı değil, geçici olarak kapatmanız önerilir.
Bu nedenle tamamen kapatmak yerine sadece belirli uygulamalar için izin vermek daha güvenlidir.
Evet, Denetim Masası veya CMD komutuyla kapatabilirsiniz.
2. Güvenlik duvarını kapatmak zararlı mı?
Evet, bilgisayarınızı saldırılara karşı savunmasız bırakır. Geçici olarak kapatmanız önerilir.
3. Oyun için güvenlik duvarını kapatmalı mıyım?
Hayır, sadece oyuna izin vermeniz yeterlidir. Tüm güvenlik duvarını kapatmaya gerek yoktur.
4. Güvenlik duvarını kapattım, nasıl geri açarım?
Aynı adımları takip edip “Aç” seçeneğini işaretleyebilir veya CMD’de
5. Üçüncü taraf antivirüs kullanıyorsam Windows güvenlik duvarını kapatmalı mıyım?
Genellikle üçüncü taraf antivirüs yazılımları kendi güvenlik duvarını kullanır. Ancak bu durumda bile Windows güvenlik duvarını tamamen kapatmak yerine “devre dışı bırakmak” daha güvenlidir.
Bu yazıda, Windows 10 ve Windows 11’de güvenlik duvarını kapatma yöntemlerini, dikkat edilmesi gereken noktaları ve güvenli alternatifleri bulacaksınız.
Windows Güvenlik Duvarı Nedir?
- İnternetten gelen ve giden trafiği kontrol eden bir güvenlik sistemidir.
- Zararlı yazılımların bilgisayarınıza erişmesini engeller.
- Ağ bağlantılarında güvenlik politikaları uygular.
Windows Güvenlik Duvarı Kapatma Yöntemleri
1. Denetim Masası Üzerinden Kapatma
- Başlat → Denetim Masası açın.
- Sistem ve Güvenlik → Windows Defender Güvenlik Duvarı bölümüne girin.
- Sol menüden “Windows Defender Güvenlik Duvarını Aç veya Kapat” seçeneğine tıklayın.
- Hem Özel Ağ Ayarları hem de Genel Ağ Ayarları kısmında “Windows Defender Güvenlik Duvarını kapat (önerilmez)” seçeneğini işaretleyin.
- Kaydet → Çıkış.
2. Ayarlar Menüsü Üzerinden Kapatma (Windows 10/11)
- Başlat → Ayarlar → Güncelleştirme ve Güvenlik → Windows Güvenliği bölümüne girin.
- “Güvenlik duvarı ve ağ koruması” seçeneğine tıklayın.
- Aktif olan ağ türünü seçin (Etkin Ağ).
- “Windows Defender Güvenlik Duvarı” anahtarını Kapalı konuma getirin.
3. Komut Satırı (CMD / PowerShell) ile Kapatma
- Yönetici olarak Komut İstemi açın ve şu komutu girin:
Kod:
İçeriği sadece üyelerimiz görebilir.
- Tekrar açmak için:
Kod:
İçeriği sadece üyelerimiz görebilir.
4. Belirli Programlar İçin Güvenlik Duvarı Kapatma
Tüm güvenlik duvarını kapatmak yerine sadece belirli yazılımlar için izin vermek daha güvenlidir.- Denetim Masası → Windows Güvenlik Duvarı → Bir uygulamaya veya özelliğe izin ver seçeneğine gidin.
- İlgili programı seçin → Özel ve Genel ağ izinlerini işaretleyin.
Windows Güvenlik Duvarı Kapatma Yöntemleri Tablosu
| Yöntem | Kullanım Kolaylığı | Güvenlik Riski | Uygulama Alanı |
|---|---|---|---|
| Denetim Masası | Orta | Yüksek | Kalıcı kapatma |
| Ayarlar Menüsü | Kolay | Yüksek | Hızlı erişim |
| CMD / PowerShell | Orta-Zor | Yüksek | Tüm profillerde kapatma |
| Program Bazlı İzin | Kolay | Düşük | Belirli yazılımlarda izin verme |
Güvenlik Duvarını Kapatmanın Riskleri
- Bilgisayarınız internete karşı savunmasız kalır.
- Zararlı yazılımlar kolayca sisteme sızabilir.
- Ağ üzerinden gelebilecek saldırılara açık hale gelirsiniz.
Sık Sorulan Sorular (S.S.S)
1. Windows güvenlik duvarını tamamen kapatabilir miyim?Evet, Denetim Masası veya CMD komutuyla kapatabilirsiniz.
2. Güvenlik duvarını kapatmak zararlı mı?
Evet, bilgisayarınızı saldırılara karşı savunmasız bırakır. Geçici olarak kapatmanız önerilir.
3. Oyun için güvenlik duvarını kapatmalı mıyım?
Hayır, sadece oyuna izin vermeniz yeterlidir. Tüm güvenlik duvarını kapatmaya gerek yoktur.
4. Güvenlik duvarını kapattım, nasıl geri açarım?
Aynı adımları takip edip “Aç” seçeneğini işaretleyebilir veya CMD’de
netsh advfirewall set allprofiles state on komutunu kullanabilirsiniz.5. Üçüncü taraf antivirüs kullanıyorsam Windows güvenlik duvarını kapatmalı mıyım?
Genellikle üçüncü taraf antivirüs yazılımları kendi güvenlik duvarını kullanır. Ancak bu durumda bile Windows güvenlik duvarını tamamen kapatmak yerine “devre dışı bırakmak” daha güvenlidir.