Web Analytics

Tema düzenleyici

Smart TV ile Android TV Arasındaki Farklar

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Nevzat
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 0
  • Görüntüleme Görüntüleme 38

Nevzat

TFC Üye
Tepki Skoru
155
1/3
Konu sahibi
Smart TV Android TV farkı, televizyon almayı düşünen kullanıcıların en çok merak ettiği konular arasındadır. İki terim genellikle birbirine karıştırılır; ancak Smart TV genel bir kavramken, Android TV Google tarafından geliştirilen özel bir akıllı TV işletim sistemidir. Bu yazıda Smart TV nedir, Android TV nedir, aralarındaki farklar, avantajlar ve hangi televizyon tercih edilmeli sorularına detaylı cevap bulacaksınız.

Smart TV Nedir?​

Smart TV, internet bağlantısına sahip, uygulama yüklenebilen ve temel akıllı özellikler sunan televizyonlara verilen genel addır.
  • İnternete bağlanabilir.
  • Üreticinin kendi uygulama mağazası vardır (ör. Samsung Tizen, LG webOS).
  • YouTube, Netflix gibi temel uygulamalar çoğunlukla ön yüklü gelir.
👉 Yani Smart TV bir tür “akıllı televizyon” konseptini ifade eder, işletim sistemi üreticiye göre değişebilir.

Android TV Nedir?​

Android TV, Google tarafından geliştirilen ve Android işletim sistemi tabanlı özel bir TV platformudur.
  • Google Play Store desteği ile binlerce uygulama yüklenebilir.
  • Google Asistan ve Chromecast built-in özellikleri bulunur.
  • Düzenli yazılım ve güvenlik güncellemeleri alır.
  • Sony, Philips, TCL, Vestel, Beko, Arçelik, Xiaomi gibi markalarda yaygın olarak kullanılır.

Smart TV ve Android TV Arasındaki Farklar​

ÖzellikSmart TVAndroid TV
İşletim SistemiÜreticiye özel (Tizen, webOS vb.)Google tarafından geliştirilen Android
Uygulama MağazasıSınırlı (sadece üreticinin mağazası)Google Play Store (binlerce uygulama)
GüncellemeÜreticiye bağlı, sınırlı güncellemeGoogle tarafından düzenli güncellemeler
Sesli AsistanAlexa, Bixby veya üreticiye özelGoogle Asistan
Ekran YansıtmaMiracast veya DLNA ile sınırlıChromecast built-in, hızlı entegrasyon
Kullanıcı DeneyimiBasit arayüz, kısıtlı özellikAkıllı telefon benzeri zengin özellikler
Uygulama ÇeşitliliğiAz, genelde sadece popüler uygulamalarBinlerce uygulama, oyun ve medya aracı

Smart TV’nin Avantajları ve Dezavantajları​

✅ Avantajları
  • Kullanımı daha basittir.
  • Genellikle daha uygun fiyatlıdır.
  • Günlük yayın ve birkaç uygulama için yeterlidir.
❌ Dezavantajları
  • Uygulama çeşitliliği kısıtlıdır.
  • Güncellemeler kısa sürede kesilebilir.
  • Telefon ve tabletlerle entegrasyon sınırlıdır.

Android TV’nin Avantajları ve Dezavantajları​

✅ Avantajları
  • Google Play Store ile binlerce uygulama desteği.
  • Google Asistan ile sesli kontrol.
  • Chromecast sayesinde telefon ve bilgisayarlarla kolay entegrasyon.
  • Daha uzun süre güncel yazılım desteği.
❌ Dezavantajları
  • Bazı uygun fiyatlı modellerde donanım yetersiz olabilir, zamanla yavaşlama yaşanabilir.
  • Smart TV’ye göre genellikle biraz daha pahalıdır.

Smart TV mi, Android TV mi Almalı?​

• Sadece TV kanalları ve Netflix/YouTube gibi birkaç uygulama kullanacaksanız → Smart TV yeterli olabilir.
  • Daha fazla uygulama, oyun, Google entegrasyonu ve uzun vadeli yazılım desteği istiyorsanız → Android TV daha doğru seçimdir.

Sık Sorulan Sorular (S.S.S)​

1. Her Smart TV Android TV midir?
Hayır. Smart TV genel bir kavramdır, Android TV ise Google’ın özel işletim sistemidir.
2. Android TV’de tüm mobil uygulamalar çalışır mı?
Hayır, sadece TV’ye uyumlu uygulamalar Google Play Store üzerinden indirilebilir.
3. Android TV Box ile Smart TV aynı şey mi?
Android TV Box, eski televizyonları Android TV’ye dönüştüren harici cihazdır. Smart TV ise TV’nin kendi işletim sistemiyle gelir.
4. Oyun oynamak için hangisi daha uygun?
Android TV, daha fazla oyun desteği ve gamepad uyumluluğu sunduğu için tercih edilmelidir.
5. Güncelleme desteği açısından fark nedir?
Smart TV’lerde güncellemeler kısa sürede kesilirken, Android TV Google desteği sayesinde daha uzun süre güncel kalır.

Sende şimdi bize katılmak ister misin?

Kayıt ol

Bize katılım kolay ve ücretsizdir!

Giriş Yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Foruma Git ?

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Son Konular

Tips
Geri