“Session” kelimesi İngilizcede “oturum, süre, toplantı, seans” anlamına gelir. Kullanıldığı bağlama göre farklı karşılıkları vardır. Hem günlük yaşamda hem de bilgisayar/teknoloji dünyasında sıkça karşımıza çıkar.
Bilgisayar bilimlerinde session, bir kullanıcının sistemle etkileşimde bulunduğu süreyi ifade eder.
PHP’de örnek:
Özet:
“Session”, günlük dilde oturum/seans, teknolojide ise kullanıcının sistemle olan geçici bağlantısı anlamına gelir. Özellikle web sitelerinde kullanıcı bilgilerini geçici olarak saklamak için kullanılır.
Session’in Genel Anlamı
- Oturum / Seans: Bir etkinlik veya süreç boyunca geçen belirli zaman dilimi.
- Toplantı / Ders: Resmî toplantılar, dersler veya terapi seansları için de kullanılır.
- We had a training session today.
→ Bugün bir eğitim oturumumuz vardı.
Teknolojide Session (Oturum)
Bilgisayar bilimlerinde session, bir kullanıcının sistemle etkileşimde bulunduğu süreyi ifade eder.- Web sitelerinde session:
Kullanıcının siteye giriş yapmasından çıkış yapmasına kadar geçen süreyi kapsar.- Örn: Sepete ürün ekleme, giriş yapma → bunlar “session” verisiyle takip edilir.
- Programlamada session:
Kullanıcıya özel bilgilerin (kullanıcı ID, login durumu vb.) geçici olarak saklanmasıdır.
Genellikle çerezler (cookies) ile birlikte kullanılır.
Kod:
İçeriği sadece üyelerimiz görebilir.
Günlük Kullanımda Session
- Terapi seansı: Therapy session
- Ders / eğitim oturumu: Training session
- Müzik kayıt seansı: Recording session
- Spor antrenmanı: Workout session
Session Hakkında Özet Tablo
| Kullanım Alanı | Türkçe Karşılığı | Örnek |
|---|---|---|
| Günlük yaşam | Oturum, seans, ders | Yoga session (Yoga seansı) |
| Web teknolojileri | Kullanıcı oturumu | Login session |
| Programlama | Geçici veri depolama | $_SESSION değişkenleri |
| Eğitim / İş hayatı | Eğitim veya toplantı | Training session |
“Session”, günlük dilde oturum/seans, teknolojide ise kullanıcının sistemle olan geçici bağlantısı anlamına gelir. Özellikle web sitelerinde kullanıcı bilgilerini geçici olarak saklamak için kullanılır.