Bilgisayarınızı açtığınızda ekranda beliren “Reboot and Select Proper Boot Device” hatası, birçok kullanıcı için paniğe yol açan klasik bir önyükleme problemidir. Bu hata genellikle BIOS’un işletim sistemi yüklü olan diski bulamamasından kaynaklanır. Kısacası, bilgisayar hangi diskten başlatılacağını (boot device) belirleyemediğinde bu uyarıyı verir.
İşte en sık karşılaşılan senaryolar:
Adımlar:
Bazı modellerde “Secure Boot” ve “Legacy Mode” ayarlarının karışması da bu hatayı tetikleyebilir.
Laptop kullanıcıları için ek adımlar:
Bilgisayar, işletim sisteminin yüklü olduğu diski bulamadığında bu hata mesajını gösterir.
2. Bu hata Windows 10 veya Windows 11’de de olur mu?
Evet, tüm Windows sürümlerinde görülebilir. Özellikle SSD değişimi veya BIOS sıfırlaması sonrası sık görülür.
3. USB takılıyken bu hata çıkıyor, neden?
Bilgisayar USB’yi “boot diski” sanıyor olabilir. USB’yi çıkarıp tekrar başlatmak sorunu çözebilir.
4. Diskim görünüyor ama yine hata alıyorum, neden?
Boot dosyaları (MBR/BCD) bozulmuş olabilir.
5. Hata formatla çözülür mü?
Evet, ancak önce BIOS ve disk bağlantı kontrolleri yapılmalıdır. Aksi halde format atsanız bile hata devam edebilir.
Sonuç olarak:
“Reboot and Select Proper Boot Device” hatası genellikle BIOS veya disk bağlantı sorunlarından kaynaklanır. Doğru boot sırası ayarı, sağlam kablo bağlantıları ve gerekirse MBR onarımı ile çoğu durumda sorun kısa sürede çözülür. Eğer donanımsal bir arıza varsa, disk değişimi kalıcı çözüm sağlayacaktır.
Reboot and Select Proper Boot Device Hatası Nedir?
Bu hata, sistemin işletim sistemi dosyalarını bulamadığını gösterir. Nedenleri arasında BIOS ayarlarının sıfırlanması, disk bağlantı hatası, bozuk MBR (boot kayıtları) veya SSD/HDD arızası gibi durumlar yer alır.| Olası Neden | Açıklama |
|---|---|
| Yanlış Boot Sırası | BIOS, işletim sistemi olmayan diski başlatmaya çalışır. |
| Disk Bağlantı Sorunu | SATA veya güç kablosu gevşemiş ya da hasar görmüştür. |
| Bozuk Boot Dosyaları | Windows başlatma dosyaları zarar görmüştür. |
| Disk Arızası | HDD veya SSD fiziksel olarak bozulmuş olabilir. |
| BIOS Pilinin Bitmesi | BIOS ayarları sıfırlanarak boot sırası değişmiştir. |
Hata Neden Olur? En Yaygın Sebepler
Bu hatanın arkasında yazılımsal veya donanımsal pek çok neden olabilir.İşte en sık karşılaşılan senaryolar:
- BIOS pilinin zayıflamasıyla boot sırasının sıfırlanması
- Diskin kablolarının gevşemesi veya yerinden çıkması
- Yeni bir disk veya USB cihaz takılması sonucu boot önceliğinin değişmesi
- Windows önyükleme dosyalarının bozulması (özellikle elektrik kesintisi sonrası)
- Diskin tamamen arızalanması veya okunamaması
Çözüm 1: BIOS’tan Boot Sırasını Kontrol Edin
- Bilgisayar açılırken Del, F2, F10 veya Esc tuşlarından biriyle BIOS/UEFI ekranına girin.
- “Boot Order” veya “Boot Priority” menüsünü açın.
- İşletim sisteminin yüklü olduğu diski (SSD/HDD) ilk sıraya alın.
- Değişiklikleri kaydedin (F10 + Enter) ve sistemi yeniden başlatın.
Eğer diskiniz listede görünmüyorsa, donanımsal bağlantı kontrolü yapmanız gerekir.
Çözüm 2: Disk Bağlantılarını Kontrol Edin
Bilgisayar kasasını açarak diskin SATA ve güç kablolarını kontrol edin.- Kablo gevşemişse yeniden takın.
- Farklı bir SATA portuna takarak test edin.
- Mümkünse kabloyu değiştirip tekrar deneyin.
Çözüm 3: Windows Boot Kayıtlarını (MBR) Onarın
Eğer BIOS diski tanıyor ama hata devam ediyorsa, önyükleme kayıtları bozulmuş olabilir.Adımlar:
- Windows kurulum USB’sini bilgisayara takın.
- “Bilgisayarınızı onarın > Sorun Gider > Komut İstemi” menüsüne girin.
- Aşağıdaki komutları sırayla yazın:
Kod:
İçeriği sadece üyelerimiz görebilir.
- İşlem tamamlandıktan sonra bilgisayarı yeniden başlatın.
Çözüm 4: BIOS Pilini (CMOS) Yenileyin
BIOS pili bittiğinde sistem ayarları sıfırlanır ve boot sırası kaybolabilir.- Anakart üzerindeki küçük CR2032 pilini çıkarın.
- 10 saniye bekleyip yeni bir pille değiştirin.
- BIOS’a girip tarih/saat ve boot sırasını yeniden ayarlayın.
Çözüm 5: Windows’u Yeniden Yükleyin
Tüm bu adımlardan sonra hata devam ediyorsa, sistem dosyaları ciddi şekilde bozulmuş olabilir.- Verilerinizi yedekleyin (disk harici cihazda görünüyorsa).
- Windows kurulum medyasıyla format atarak sıfırdan yükleme yapın.
Eğer disk hiç görünmüyorsa, muhtemelen fiziksel arıza vardır ve diskin değiştirilmesi gerekir.
Reboot and Select Proper Boot Device Hatası Laptoplarda
Laptoplarda bu hata genellikle SSD/HDD’nin yerinden oynaması veya boot bölümü silinmesi nedeniyle görülür.Bazı modellerde “Secure Boot” ve “Legacy Mode” ayarlarının karışması da bu hatayı tetikleyebilir.
Laptop kullanıcıları için ek adımlar:
- BIOS’ta “Boot Mode” seçeneğini UEFI → Legacy veya tam tersi olarak değiştirin.
- “Secure Boot” seçeneğini devre dışı bırakın.
Hata Çözümü İçin Alternatif Yöntemler
- USB veya DVD cihazlarını çıkarın: Bilgisayar, harici bellekten boot etmeye çalışıyor olabilir.
- Disk test aracı kullanın: CrystalDiskInfo veya HDD Sentinel ile disk sağlığını kontrol edin.
- CMOS sıfırlama yapın: BIOS ayarlarını fabrika değerlerine döndürmek bazen sorunu çözer.
Sık Sorulan Sorular (S.S.S)
1. Reboot and Select Proper Boot Device hatası ne anlama geliyor?Bilgisayar, işletim sisteminin yüklü olduğu diski bulamadığında bu hata mesajını gösterir.
2. Bu hata Windows 10 veya Windows 11’de de olur mu?
Evet, tüm Windows sürümlerinde görülebilir. Özellikle SSD değişimi veya BIOS sıfırlaması sonrası sık görülür.
3. USB takılıyken bu hata çıkıyor, neden?
Bilgisayar USB’yi “boot diski” sanıyor olabilir. USB’yi çıkarıp tekrar başlatmak sorunu çözebilir.
4. Diskim görünüyor ama yine hata alıyorum, neden?
Boot dosyaları (MBR/BCD) bozulmuş olabilir.
bootrec komutlarıyla onarılabilir.5. Hata formatla çözülür mü?
Evet, ancak önce BIOS ve disk bağlantı kontrolleri yapılmalıdır. Aksi halde format atsanız bile hata devam edebilir.
Sonuç olarak:
“Reboot and Select Proper Boot Device” hatası genellikle BIOS veya disk bağlantı sorunlarından kaynaklanır. Doğru boot sırası ayarı, sağlam kablo bağlantıları ve gerekirse MBR onarımı ile çoğu durumda sorun kısa sürede çözülür. Eğer donanımsal bir arıza varsa, disk değişimi kalıcı çözüm sağlayacaktır.