iPhone 13 serisi (13, 13 mini, 13 Pro ve 13 Pro Max), Apple’ın en gelişmiş iOS sürümlerinden biriyle geldi ve kullanıcıların ekran videosu kaydetmesini daha kolay hale getirdi.
İster bir oyun performansını, ister ders anlatımını ister uygulama içi işlemleri kaydetmek iste, iPhone 13’te ekran kaydı almak için hiçbir ek uygulamaya gerek yok.
Bu yazıda, iPhone 13 ekran kaydı alma yöntemlerini, sesli kayıt ayarlarını, kaydedilen dosyaların yerini ve sık yaşanan hataların çözümlerini detaylıca bulacaksın.
Ekran kaydı, iOS’un yerleşik bir özelliğidir ancak varsayılan olarak Denetim Merkezi’nde gizlidir.
Kullanabilmek için önce aktif hale getirmek gerekir:
Ekran kaydı yapmak için aşağıdaki adımları takip et:
Ekran videosuna kendi sesini eklemek için mikrofonu aktif hale getirmen gerekir.
Bunun için:
Kaydedilen tüm videolar otomatik olarak şu klasöre kaydedilir:
Bazı kullanıcılar, “Ekran kaydı başlatılamıyor” veya “Simge gözükmüyor” gibi hatalarla karşılaşabiliyor.
Aşağıdaki adımları uygulayarak sorunu çözebilirsin:
Kayıt tamamlandıktan sonra videoyu düzenlemek istersen:
Yerleşik ekran kaydı özelliği yalnızca ekran ve ses kaydeder, ön kamera görüntüsünü eklemez.
Ancak aşağıdaki uygulamalarla ekranla birlikte yüzünü de çekebilirsin:
iPhone 13, Apple’ın sunduğu yerleşik ekran kaydı özelliğiyle birlikte hem profesyonel hem de günlük kullanımda yüksek kaliteli video kaydı sağlar.
İster oyun videoları, ister sosyal medya içerikleri, ister eğitim anlatımları olsun — sadece birkaç dokunuşla ekranını kaydedebilir, mikrofon ekleyebilir ve paylaşabilirsin.
Hiçbir uygulama indirmeye gerek yok, hepsi iOS’un içinde!
1. iPhone 13 ekran kaydı nasıl yapılır?
Denetim Merkezi’ni aç, ● simgesine dokun. 3 saniye içinde kayıt başlar.
2. Ekran kaydına ses nasıl eklenir?
Simgesine uzun bas, mikrofonu “Açık” konuma getir.
3. Ekran kaydı nereye kaydedilir?
Fotoğraflar > Albümler > Ekran Kayıtları klasöründe bulunur.
4. Ekran kaydı butonu görünmüyor, ne yapmalıyım?
Ayarlar > Denetim Merkezi > Ekran Kaydı > “+” butonuna basarak ekle.
5. Bazı uygulamalarda ekran kaydı neden çalışmıyor?
Telif hakkı koruması nedeniyle Netflix, BluTV, Exxen gibi uygulamalarda kayıt engellenir.
İster bir oyun performansını, ister ders anlatımını ister uygulama içi işlemleri kaydetmek iste, iPhone 13’te ekran kaydı almak için hiçbir ek uygulamaya gerek yok.
Bu yazıda, iPhone 13 ekran kaydı alma yöntemlerini, sesli kayıt ayarlarını, kaydedilen dosyaların yerini ve sık yaşanan hataların çözümlerini detaylıca bulacaksın.
iPhone 13 Ekran Kaydı Özelliğini Etkinleştirme
Ekran kaydı, iOS’un yerleşik bir özelliğidir ancak varsayılan olarak Denetim Merkezi’nde gizlidir.Kullanabilmek için önce aktif hale getirmek gerekir:
- Ayarlar > Denetim Merkezi bölümüne gir.
- “Daha Fazla Denetim” kısmında Ekran Kaydı seçeneğini bul.
- Yanındaki
(Ekle) simgesine dokun. - Artık Denetim Merkezi’ni (ekranın sağ üst köşesinden aşağı kaydırarak) açtığında “Ekran Kaydı” simgesini göreceksin.
Bu adımlar tüm iPhone 13 modellerinde (13 mini, 13, 13 Pro, 13 Pro Max) aynıdır.
iPhone 13 Ekran Kaydı Nasıl Alınır?
Ekran kaydı yapmak için aşağıdaki adımları takip et:- Kaydetmek istediğin uygulamayı veya sayfayı aç.
- Ekranın sağ üst köşesinden aşağı kaydırarak Denetim Merkezi’ni aç.
- Ekran Kaydı (●) simgesine dokun.
- 3 saniyelik geri sayım sonunda kayıt başlar.
- Kayıt esnasında ekranın üst kısmında kırmızı bir durum çubuğu veya nokta görünür.
- Kaydı bitirmek için durum çubuğuna dokun → “Durdur” seçeneğini seç.
iPhone 13’te Sesli Ekran Kaydı Alma
Ekran videosuna kendi sesini eklemek için mikrofonu aktif hale getirmen gerekir.Bunun için:
- Denetim Merkezi’ni aç.
- Ekran Kaydı simgesine uzun bas (veya sert dokun).
- Açılan menüde Mikrofon simgesine dokunarak Açık konuma getir.
- “Kaydı Başlat” butonuna bas.
Bu sayede hem cihazın sistem sesi (oyun, müzik, uygulama sesi) hem de senin sesin birlikte kaydedilir.
Bu özellik özellikle YouTube, TikTok, eğitim veya oyun videoları çeken kullanıcılar için vazgeçilmezdir.
iPhone 13 Ekran Kaydı Özellikleri Tablosu
| Özellik | Açıklama |
|---|---|
| Video Kalitesi | 1080p çözünürlük, 60 FPS’e kadar |
| Ses Desteği | Mikrofon + sistem sesi |
| Kayıt Süresi | Depolama alanı kadar sınırsız |
| Kayıt Formatı | MOV (Apple formatı) |
| Kayıt Yeri | Fotoğraflar > Albümler > Ekran Kayıtları |
| Başlatma Yöntemi | Denetim Merkezi > ● simgesi |
| Mikrofon Aç/Kapat | Uzun basarak menüden kontrol edilir |
iPhone 13 Ekran Kaydı Nerede Saklanır?
Kaydedilen tüm videolar otomatik olarak şu klasöre kaydedilir:Buradan videoyu:Fotoğraflar > Albümler > Ekran Kayıtları
Kırpabilir,
Müzik veya ses ekleyebilir,
Metin veya filtre uygulayabilir,
AirDrop, WhatsApp, Instagram veya YouTube üzerinden paylaşabilirsin.
Daha gelişmiş düzenlemeler için iMovie, CapCut veya VN Editor gibi uygulamaları kullanabilirsin.
iPhone 13 Ekran Kaydı Çalışmıyorsa Ne Yapmalı?
Bazı kullanıcılar, “Ekran kaydı başlatılamıyor” veya “Simge gözükmüyor” gibi hatalarla karşılaşabiliyor.Aşağıdaki adımları uygulayarak sorunu çözebilirsin:
- Ayarlar > Ekran Süresi > İçerik ve Gizlilik Sınırlamaları yolunu izle.
- “Ekran Kaydı” seçeneğinin açık olduğundan emin ol.
- Depolama alanını kontrol et: Ayarlar > Genel > iPhone Saklama Alanı
- iPhone’u yeniden başlat.
- iOS sürümünü (örneğin iOS 17.1 vb.) güncelle.
Netflix, Exxen, BluTV, Disney+ gibi platformlarda ekran kaydı yapılamaz. Bu, telif koruması nedeniyle Apple tarafından engellenmiştir.
Ekran Kaydını Düzenleme (Kırpma ve Ses Ayarı)
Kayıt tamamlandıktan sonra videoyu düzenlemek istersen:- Fotoğraflar uygulamasını aç.
- “Ekran Kayıtları” klasöründen videonu seç.
- Sağ üstten Düzenle butonuna dokun.
- Kırpma, baş/son kısmı kesme, ses düzenleme veya filtre ekleme yapabilirsin.
- “Bitti > Yeni Video Olarak Kaydet” diyerek işlemi tamamla.
iPhone 13’te Ekran Kaydı ile Kamera Görüntüsü Eklemek
Yerleşik ekran kaydı özelliği yalnızca ekran ve ses kaydeder, ön kamera görüntüsünü eklemez.Ancak aşağıdaki uygulamalarla ekranla birlikte yüzünü de çekebilirsin:
- Record it!
- TechSmith Capture
- CapCut (düzenleme aşamasında kamera ekleme desteği)
- Loom (kamera + ekran birlikte kayıt)
Ekran Kaydı Kalitesini Artırmak İçin İpuçları
- Kayda başlamadan önce Düşük Güç Modu’nu kapat.
- Arka planda çalışan uygulamaları kapat.
- Parlaklık ve ses seviyesini ortalama bir değerde tut.
- Mikrofon kullanıyorsan, cihazı sabit tut ya da stant kullan.
Sonuç: iPhone 13 ile Ekran Kaydı Almak Saniyeler Sürüyor!
iPhone 13, Apple’ın sunduğu yerleşik ekran kaydı özelliğiyle birlikte hem profesyonel hem de günlük kullanımda yüksek kaliteli video kaydı sağlar.İster oyun videoları, ister sosyal medya içerikleri, ister eğitim anlatımları olsun — sadece birkaç dokunuşla ekranını kaydedebilir, mikrofon ekleyebilir ve paylaşabilirsin.
Hiçbir uygulama indirmeye gerek yok, hepsi iOS’un içinde!
Sık Sorulan Sorular (S.S.S)
1. iPhone 13 ekran kaydı nasıl yapılır?Denetim Merkezi’ni aç, ● simgesine dokun. 3 saniye içinde kayıt başlar.
2. Ekran kaydına ses nasıl eklenir?
Simgesine uzun bas, mikrofonu “Açık” konuma getir.
3. Ekran kaydı nereye kaydedilir?
Fotoğraflar > Albümler > Ekran Kayıtları klasöründe bulunur.
4. Ekran kaydı butonu görünmüyor, ne yapmalıyım?
Ayarlar > Denetim Merkezi > Ekran Kaydı > “+” butonuna basarak ekle.
5. Bazı uygulamalarda ekran kaydı neden çalışmıyor?
Telif hakkı koruması nedeniyle Netflix, BluTV, Exxen gibi uygulamalarda kayıt engellenir.