Aşağıda hem mobil (iOS / Android) hem web için kısa, net ve uygulanabilir adımlar var. Cihazınızın sürümüne göre ufak farklılıklar olabilir; zorlanırsanız hangi cihaz/model olduğunu yaz, adım adım yönlendiririm.
iOS 13+ ve üzeri cihazlarda uygulama bazlı dil ayarı yapılabiliyorsa:
Eğer App Language seçeneği yoksa Instagram içinden veya cihazın Genel > Dil ve Bölge ayarından cihaz dilini Türkçe yapabilirsiniz.
S1 — Dil seçeneğini bulamıyorum, ne yapmalıyım?
Uygulamayı güncelleyin; güncelleme sonrası Profil → ≡ → Settings → Account → Language yolunu tekrar kontrol edin. Hâlâ yoksa cihaz dilini Türkçe yapın.
S2 — Dil değişti ama bazı kısımlar hâlâ İngilizce, neden?
Sunucu senkronizasyonu veya kısa bir gecikme olabilir; uygulamayı kapatıp açın veya birkaç dakika bekleyin. Bazı meta içerikler (reklam, üçüncü parti içerik) orijinal dilde kalabilir.
S3 — Dil değişikliği paylaşımların dilini değiştirir mi?
Hayır. Paylaşımların metinleri kullanıcıların yazdığı dillerde kalır; Instagram otomatik çeviri seçeneğini ayrı olarak sunar.
S4 — Cihazımı Türkçe yapmadan sadece Instagram’ı Türkçe yapabilir miyim?
Evet — uygulama içindeki Language seçeneği varsa sadece Instagram’ı Türkçe yapabilirsiniz. iOS/Android sürümünüz destekliyorsa App Language seçeneğiyle de bunu yapabilirsiniz.
1) Instagram uygulaması içinden (en hızlı yol)
- Instagram’ı açın ve profilinize gidin.
- Sağ üstteki ≡ (menü) → Settings / Ayarlar → Account / Hesap yolunu izleyin.
- Language / Dil seçeneğine dokunun.
- Listeden Türkçe (Turkish) seçin. Değişiklik anında uygulanır.
Not: Eğer Language / Dil seçeneğini göremiyorsanız uygulama sürümünüz eski olabilir veya bazı bölge/cihazlarda bu seçenek uygulama içinde değil cihaz ayarlarında olur — aşağıdaki alternatifleri deneyin.
2) iPhone (iOS) için: Uygulama dili ayarı
iOS 13+ ve üzeri cihazlarda uygulama bazlı dil ayarı yapılabiliyorsa:
- Ayarlar (Settings) uygulamasını açın.
- Uygulamalar listesinden Instagram’a dokunun.
- Language / Dil (App Language) seçeneğini bulun ve Türkçe seçin.
- Instagram’ı yeniden başlatın (gerekirse) — arayüz Türkçe olacaktır.
Eğer App Language seçeneği yoksa Instagram içinden veya cihazın Genel > Dil ve Bölge ayarından cihaz dilini Türkçe yapabilirsiniz.
3) Android için: Uygulama içi veya cihaz dili
- Instagram içinden: Profil → ≡ → Settings → Account → Language → Türkçe (yukarıdaki 1. maddeyle aynı).
- Cihaz bazlı (Android 13+): Ayarlar → Sistem → Diller ve giriş → Uygulama dilleri / App languages → Instagram → Türkçe seçeneği.
Cihazınızın Android sürümü eskiyse, cihaz dilini tamamen Türkçe yapmanız gerekebilir: Ayarlar → Sistem → Diller & giriş → Diller → Türkçe ekle ve en üste taşı.
4) Web (tarayıcı) üzerinden Türkçe yapma
- instagram.com’a giriş yapın.
- Sayfanın en altına inin; alt kısımda Language / Dil menüsü vardır.
- Açılan listeden Türkçe’yi seçin. Sayfa yenilenir ve arayüz Türkçe olur.
5) Sorun giderme — dil değişmiyorsa ne yapmalısınız?
- Uygulamayı güncelleyin (App Store / Play Store).
- Uygulamayı kapatıp yeniden açın veya cihazı yeniden başlatın.
- Oturumu kapatıp yeniden giriş yapın.
- Android’de önbelleği temizleyin; iOS’ta uygulamayı silip tekrar yükleyin.
- Hâlâ Türkçe yoksa cihaz dilini Türkçe yapıp Instagram’ı kontrol edin.
- Çoklu hesap kullanıyorsanız doğru hesapta ayar yaptığınızdan emin olun.
6) Bilmeniz gereken kısa noktalar
- Dil ayarı sadece arayüzü (menüler, butonlar) değiştirir; paylaşımların dili veya başkalarının içeriklerinin çevirisi etkilenmez.
- Dil değişikliği hesabınıza zarar vermez; yalnızca görünümü etkiler.
- Dil seçeneği görünmüyorsa uygulama bölge/sürüm farklılıkları olabilir — güncelleme ve yeniden yükleme genelde çözer.
Hızlı kontrol listesi
- Uygulamayı güncelledim.
- Profil → Ayarlar → Hesap → Dil yolunu izledim.
- Cihaz dilini Türkçe yaptım (gerekirse).
- Uygulamayı yeniden başlattım.
S.S.S (Sık Sorulan Sorular)
S1 — Dil seçeneğini bulamıyorum, ne yapmalıyım?
Uygulamayı güncelleyin; güncelleme sonrası Profil → ≡ → Settings → Account → Language yolunu tekrar kontrol edin. Hâlâ yoksa cihaz dilini Türkçe yapın.
S2 — Dil değişti ama bazı kısımlar hâlâ İngilizce, neden?
Sunucu senkronizasyonu veya kısa bir gecikme olabilir; uygulamayı kapatıp açın veya birkaç dakika bekleyin. Bazı meta içerikler (reklam, üçüncü parti içerik) orijinal dilde kalabilir.
S3 — Dil değişikliği paylaşımların dilini değiştirir mi?
Hayır. Paylaşımların metinleri kullanıcıların yazdığı dillerde kalır; Instagram otomatik çeviri seçeneğini ayrı olarak sunar.
S4 — Cihazımı Türkçe yapmadan sadece Instagram’ı Türkçe yapabilir miyim?
Evet — uygulama içindeki Language seçeneği varsa sadece Instagram’ı Türkçe yapabilirsiniz. iOS/Android sürümünüz destekliyorsa App Language seçeneğiyle de bunu yapabilirsiniz.