Avustralya, uzun süredir tartışma konusu olan sosyal medya yaş sınırı uygulamasını resmen hayata geçiren ilk ülke oldu. 10 Aralık’tan itibaren yürürlüğe girecek yeni düzenleme, 16 yaşın altındaki kullanıcıların sosyal medya platformlarında hesap açmasını veya mevcut hesaplarıyla oturum açmasını yasaklayacak.
Yeni yasa kapsamında Facebook, Instagram, TikTok, Snapchat, YouTube, X (Twitter), Threads, Reddit ve Kick gibi dokuz büyük platform artık reşit olmayan kullanıcıların erişimine kapalı olacak. Bu kurala uymayan şirketlere para cezası uygulanacak.
Bu karar, küresel ölçekte sosyal medya kullanım yaşına yönelik daha sıkı düzenlemelerin önünü açabilir.
Yeni yasa kapsamında Facebook, Instagram, TikTok, Snapchat, YouTube, X (Twitter), Threads, Reddit ve Kick gibi dokuz büyük platform artık reşit olmayan kullanıcıların erişimine kapalı olacak. Bu kurala uymayan şirketlere para cezası uygulanacak.
Hangi Platformlar Kapsam Dışında?
Mesajlaşma uygulamaları WhatsApp ve Discord, eğitim platformu Google Classroom ile çocuk odaklı uygulamalar Roblox ve YouTube Kids, bu düzenlemenin dışında tutuldu.Yasa ile Milyonlarca Hesap Silinecek
Avustralya hükûmetinin açıklamasına göre, yasa yürürlüğe girdiğinde milyonlarca hesap kapatılacak.- Meta, yaklaşık 450 bin Facebook ve Instagram hesabını donduracak veya silecek.
- TikTok, 200 bin civarında kullanıcıyı etkileyecek.
- Snapchat ise 440 bin hesabı kapsam altına alacak.
Şirketlerden “Makul Önlemler” Bekleniyor
Yeni yasa, kimlik doğrulama zorunluluğu getirmiyor ancak platformlardan yaş tespiti için makul önlemler almaları isteniyor. Sosyal medya şirketlerinin mevcut reklam hedefleme verilerini ve kullanıcı davranış analizlerini kullanarak gençleri tespit etmesi bekleniyor.Avrupa da Benzer Bir Adım Atabilir
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avustralya’nın kararını “mantıklı ve cesur bir adım” olarak değerlendirerek, benzer bir uygulamanın Avrupa’da da gündeme gelebileceğini söyledi.Bu karar, küresel ölçekte sosyal medya kullanım yaşına yönelik daha sıkı düzenlemelerin önünü açabilir.