Web Analytics

Tema düzenleyici

Haber Avustralya, 16 Yaş Altına Sosyal Medya Yasağı Getiren İlk Ülke Oldu

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Kreathex
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 0
  • Görüntüleme Görüntüleme 13

Kreathex

TFC Üye
Tepki Skoru
303
Telefon
İPhone
İşletim Sistemi
macOS
1/3
Konu sahibi
Avustralya, uzun süredir tartışma konusu olan sosyal medya yaş sınırı uygulamasını resmen hayata geçiren ilk ülke oldu. 10 Aralık’tan itibaren yürürlüğe girecek yeni düzenleme, 16 yaşın altındaki kullanıcıların sosyal medya platformlarında hesap açmasını veya mevcut hesaplarıyla oturum açmasını yasaklayacak.

Yeni yasa kapsamında Facebook, Instagram, TikTok, Snapchat, YouTube, X (Twitter), Threads, Reddit ve Kick gibi dokuz büyük platform artık reşit olmayan kullanıcıların erişimine kapalı olacak. Bu kurala uymayan şirketlere para cezası uygulanacak.

Hangi Platformlar Kapsam Dışında?​

Mesajlaşma uygulamaları WhatsApp ve Discord, eğitim platformu Google Classroom ile çocuk odaklı uygulamalar Roblox ve YouTube Kids, bu düzenlemenin dışında tutuldu.

Yasa ile Milyonlarca Hesap Silinecek​

Avustralya hükûmetinin açıklamasına göre, yasa yürürlüğe girdiğinde milyonlarca hesap kapatılacak.

• Meta, yaklaşık 450 bin Facebook ve Instagram hesabını donduracak veya silecek.
  • TikTok, 200 bin civarında kullanıcıyı etkileyecek.
  • Snapchat ise 440 bin hesabı kapsam altına alacak.
16 yaş altı kullanıcılar, hesaplarını tamamen silme veya 16 yaşına kadar dondurma seçeneklerinden birini tercih edebilecek.

Şirketlerden “Makul Önlemler” Bekleniyor​

Yeni yasa, kimlik doğrulama zorunluluğu getirmiyor ancak platformlardan yaş tespiti için makul önlemler almaları isteniyor. Sosyal medya şirketlerinin mevcut reklam hedefleme verilerini ve kullanıcı davranış analizlerini kullanarak gençleri tespit etmesi bekleniyor.

Avrupa da Benzer Bir Adım Atabilir​

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avustralya’nın kararını “mantıklı ve cesur bir adım” olarak değerlendirerek, benzer bir uygulamanın Avrupa’da da gündeme gelebileceğini söyledi.

Bu karar, küresel ölçekte sosyal medya kullanım yaşına yönelik daha sıkı düzenlemelerin önünü açabilir.

Sende şimdi bize katılmak ister misin?

Kayıt ol

Bize katılım kolay ve ücretsizdir!

Giriş Yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Foruma Git ?

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Son Konular

Tips
Geri