Siemens bulaşık makinesi E18 hatası, cihazın su tahliyesi sırasında suyu yeterince hızlı boşaltamadığını, yani drenaj (tahliye) sisteminde tıkanıklık, hortum sorunu, pompa problemi veya evye bağlantısında geri basma gibi durumların yaşandığını gösteren bir hata kodudur. E18 hatası makinenin program sırasında durmasına, suyun içeride birikmesine, kötü koku oluşmasına ve yıkama performansının düşmesine yol açar. Bu hata genellikle kullanıcıların evde çözebileceği problemlerdendir ancak bazı durumlarda teknik servis desteği gerektirir.
Adımlar:
Belirtileri:
Belirtileri:
Siemens E18 Hatası Ne Anlama Gelir?
E18, “Drain Error” (Tahliye Hatası) uyarısıdır. Yani:- Su yeterince hızlı dışarı atılamıyor
- Tahliye hortumu tıkalı olabilir
- Pompa suyu çekemiyor olabilir
- Evye sifonu suyu geri basıyor olabilir
Siemens E18 Hatasının Yaygın Nedenleri
Aşağıdaki teknik sebepler E18 hatasının temel kaynaklarıdır:1. Tahliye hortumunun tıkanması
Yiyecek artıkları, yağ birikimleri veya katı maddeler hortuma sıkışabilir.2. Hortumun kıvrılması veya ezilmesi
Hortum sıkıştığında su akışı çok yavaşlar.3. Evye sifonunda tıkanıklık
Evye bağlantısı tıkandığında bulaşık makinesi suyu dışarı itemez ve su geri teper.4. Drenaj pompasının yetersiz çalışması
Pompa pervanesi sıkışmış, motor yıpranmış veya yabancı cisim girmiş olabilir.5. Filtre tıkanıklığı
Su filtreyi geçemiyorsa pompa devreye girse bile tahliye gerçekleşmez.6. Pompa haznesinde yabancı madde
Cam kırığı, pirinç tanesi, kabuk parçaları gibi sert maddeler pompayı engeller.7. Su seviye sensörü hatası
Makine suyu boşalttığını algılamazsa E18 verebilir.Siemens E18 Hatası Nasıl Düzeltilir? (Adım Adım Kesin Çözümler)
Aşağıdaki çözümler kullanıcıların evde rahatlıkla uygulayabileceği yöntemlerdir.1. Makineyi kapatın ve fişten çekin
Güvenlik için ilk adım her zaman budur.2. Filtre grubunu tamamen temizleyin
Bu işlem E18 hatasının %60’ını çözer.Adımlar:
- Alt sepeti çıkarın
- Filtre grubunu döndürerek çıkarın
- Musluk altında iyice yıkayın
- Filtre yuvasındaki tortuları temizleyin
3. Pompa kapağını açarak pompa pervanesini kontrol edin
Şunlara bakın:- Pervane elinizle dönebiliyor mu?
- Yabancı cisim sıkışmış mı?
- Cam kırığı, kemik parçası, kabuk var mı?
4. Tahliye hortumunu kontrol edin
Hortumu şu durumlar için inceleyin:- Kıvrılmış mı?
- Ezilmiş mi?
- İç kısmı tıkalı mı?
5. Evye sifonunu temizleyin
Makineden su çıkıyor gibi görünse de evyeniz tıkalıysa geri basma olur.Belirtileri:
- Su yavaş tahliye olur
- Pompa sesi uzar
- E18 hatası tekrar eder
6. Makineyi yeniden başlatın
Tüm temizliklerden sonra kısa bir program çalıştırarak test edin.Servis Gerektiren E18 Hatası Sebepleri
Aşağıdaki teknik arızalar profesyonel müdahale gerektirir:1. Drenaj pompası arızası
Pompa dönüyor gibi görünse bile gücünü kaybetmiş olabilir.Belirtileri:
- Uğultu gelir ama su çıkmaz
- Pompa aralıklı çalışır
- Yıkama sonunda su kalır
2. Su seviye sensörü (basınç switch) arızası
Makine suyun boşaldığını algılamaz.3. Ana kontrol kartı (PCB) arızası
Kart pompayı çalıştırmazsa tahliye gerçekleşmez.4. Tahliye hortumunda ileri seviye yağ/kireç blokajı
Tamamen tıkanmış hortum özel basınçlı cihazlarla açılabilir.Siemens Bulaşık Makinesi E18 – Sorun & Çözüm Tablosu
| Sorun Nedeni | Açıklama | Kesin Çözüm |
|---|---|---|
| Filtre tıkalı | Su geçemez | Filtre temizliği |
| Pompa pervanesi sıkışmış | Yabancı cisim dönmeyi engeller | Pervane temizliği |
| Tahliye hortumu tıkalı | Su çıkamaz | Hortumu açma/değiştirme |
| Evye sifonu tıkalı | Su geri teper | Sifon temizliği |
| Drenaj pompası arızalı | Pompa çalışmaz | Pompa değişimi |
| Su seviye sensörü arızalı | Su boşaltılamadığı sanılır | Sensör değişimi |
| Kart arızası | Pompa komutu gelmez | PCB onarımı |
Model Bazlı E18 Hatası Görünümü
Siemens IQ300 Serisi
– En yaygın sebep: filtre tıkanıklığıSiemens IQ500 Serisi
– Pompa sıkışması daha sık görülürSiemens IQ700 Serisi
– Sensör algılama sorunları E18'i tetikleyebilirE18 Hatasının Tekrar Etmemesi İçin Ne Yapmalısınız?
- Filtreyi haftada bir temizleyin
- Tabaklardaki büyük parçaları makineye koymadan önce alın
- Ayda bir makine temizleyici kullanın
- Evye bağlantılarını kontrol edin
- Hortumu ezilmeyecek şekilde yerleştirin