Web Analytics

Tema düzenleyici

Linux Bash Script Nasıl Yapılır - Açık Kaynak Kod Örneği

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan nexus
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 6
  • Görüntüleme Görüntüleme 592
Bugün sizlere linux script'i daha kolay anlayabilmeniz için çalışmalarımdan birini açık kaynak olarak vereceğim

Bazı kısımlarını konu çok uzamaması için kodların aşağısında kısa kısa açıklamalar ile belirteceğim.

Script Resmi;

Adsız.webp

Kodlar:
Bash:
İçeriği sadece üyelerimiz görebilir.

Resimde gördüğünüz script'in kodları bu şekilde.
Bilgisayarınızda test.sh adlı bir dosya oluşturup bu kodları girerek sanal sunucunuzda test edebilirsiniz. Virtual Studio Code kullanmanızı öneririm.

Eğer sanal sunucunuzda çalıştırırken. "/bin/bash^M: bad interpreter: No such file or directory" diye bir hata alıyorsanız.
Ubuntu Kullanıyorsanız:
Bash:

Sırasıyla bu kodları girmeniz lazım düzelecektir.

Centos 7 Kullanıyorsanız:
Bash:

Centos 8 ve üzeri
Bash:

Şimdi fonksiyonların ne işe yaradığı kısmına geleceğim.

Kodlarda da gördüğünüz gibi
Bash:

Bu kısımda her bir satır için 1,2,3,4,5 gibi değerler var " (${yesil}8${kkmavi})"

Bu satırların altında da bu sayıların nereye yönlendireceğini belirten kodlar var:

Bash:

Önce read seçenek ile kullanıcının vereceği sayı cevabını okuyor.
Diyelim kullanıcı 1 dedi, "function performans_arttir" fonksiyonuna yönlendiriyor.
function performans_arttir kısmını da kodlarda bu şekilde görüyoruz

Bash:

Gördüğünüz gibi 1 seçip enter diyince bu functionda neler yapılacağını kodluyoruz. En son işlem bitince işlem başarılı diyor ve gördüğünüz gibi (10) Ana menüye dön yazıyor. Tekrar read secenek ile cevabı okuyup bu sefer ana_menu ye dönüyor. Ana menümüzün de üstünde function ana_menu gördüğünüz gibi function var. Kısacası yönlendirmeleri böyle yapıyoruz diğer tüm sayılarda da aynı mantık ile yönlendirme yapılıyor.

Örneğin 1. adımın yani function performans_arttir içeriğindeki kodları değiştirerek sonra sanal sunucunuzda deneyerek yaptığı şeyleri görebilirsiniz.

Birde her kodun başında echo kullanmamızın nedeni echo komutu kullanıcıya çıktı verir.
Yani "echo -e "${kkirmizi}Geçersiz seçenek. Ana menüye yönlendiriliyorsunuz...${kapat}" Burada eğer başına echo yazmazsanız bunu kullanıcı görmez.
Örneğin sudo apt-install komutuyla bişey yazıyorsanız başına echo koymazsanız kullanıcı bunu görmez.

Son olarak en başta
Bash:

os_check kodumuz var bu da hem ubuntu hem de centos için uyumlu olmasını sağlıyor kodlarımın yani functionları kullanırken os_check yaptırıyoruz her function da ubuntuya özel kod, centosa ayrı kod yazıyoruz. os_check'i yapıyor başta ve ona göre yazdığınız kodları seçiyor script.

Kodun son iki satırında da
check_update
ana_menu

Yazmakta bu ise diyelim sürüm sistemi yapacaksınız yeni bir function check_update diye bir function oluşturun ve mesela bir yerden sürüm bilgisini çekecek şekilde ayarlayın ana_menu den üste koyarsanız önce güncelleme var mı diye kontrol eder. Bunu bir sonra ki makalede nasıl yapılır açıklayacağım.

Basit ve hızlı bir şekilde anlatmaya çalıştım biraz kurcalarsanız çabuk kaparsınız diye düşünüyorum.

Script dosyasını da ek olarak bırakıyorum indirip .zip dosyasından çıkarıp ftp ile bağlanarak sunucunuza atabilir ve düzenleme sağlayabilirsiniz.

Ekli dosyalar

Bu denli güzel bir konuya değinmenizin yanı sıra Teknoloji Forum'a destek olmanız ayrıca mutlu ediyor bizleri. İlerleyen zamanlarda çok daha iyi yerlere gelecek olan teknoloji forum sizin bu desteğinizi hiçbir zaman gözardı etmeyecektir :)

Teşekkür ederiz eksik olmayın

Harbi güzelmiş böyle şeylere benim de merakım var 😁 bazen bozuyorum pc ama öyle öğrenmesi daha keyifli.
Çocuk yaşlarımda bilgisayarımı bozduğumda (aslında stabil çalışan bilgisayarı tamir etmeye çalışıyorum) babam bir daha bozarsan tamir ettirmem vs. derdi o korku ile çok fazla bilgisayarda deneme yanılma yapamazdım :)

Bir gün hiç unutmam XP bilgisayarıma format atarken elektrikler gitti ve ne yapacağımı bilemedim, bilgisayar 6 ay boyunca kapalı oldu benimle beraber ceza aldı. Sanki askerdeyiz ve ağaca ceza veriyorlar :D

Tek Bilgin sanırım Google gibi getirden bahsediyor @Tevfik bey, keşke Google'da birkaç eş dost akraba falan olsaydı :D

Sende şimdi bize katılmak ister misin?

Kayıt ol

Bize katılım kolay ve ücretsizdir!

Giriş Yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Foruma Git ?

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Tips
Geri