LG çamaşır makinesi OE hatası, cihazın kirli suyu tahliye edemediğini, yani drenaj (boşaltma) problemine işaret eden önemli bir uyarı kodudur. Bu hata; atık su hortumunun tıkanması, pompa filtresinin kirlenmesi, drenaj pompasının arızalanması, makine içi kanalların dolması, basınç sensörünün yanlış veri göndermesi, yanlış hortum montajı veya ev tesisatındaki geri basma sorunları gibi birçok teknik sebepten kaynaklanır. OE hatası oluştuğunda makine durur, sıkma işlemini yapamaz ve program tamamlanmaz.
Belirtileri:
Temizleme adımları:
Test yöntemi:
Musluğu açın → Evyede su yükseliyorsa tesisat tıkalıdır.
LG Çamaşır Makinesi OE Hatasının Temel Nedenleri
LG makinelerde OE hatası, cihazın suyu dışarı atamadığını algılamasıyla tetiklenir. Bu nedenle hem fiziksel tıkanıklık hem elektronik kontrol problemleri bu hataya yol açabilir.1. Tahliye hortumunun tıkanması veya sıkışması
OE hatasının en yaygın sebebidir.Belirtileri:
- Su kazan içinde kalır
- Makine yüksek devir sıkmaya geçmez
- Hortum kıvrılmış, ezilmiş veya çok yükseğe bağlanmış olabilir
2. Pompa filtresinin kirlenmesi
Kıllar, düğmeler, madeni para, deterjan tortuları filtrenin dolmasına neden olur.3. Drenaj pompası arızası
Pompa elektrik almasına rağmen dönmüyorsa veya suyu itmiyorsa OE hatası görülür.4. Evye veya gider borusunun tıkanması
Makine sağlam olsa bile su tesisata gitmiyorsa makine tahliye yapamaz.5. Basınç sensörünün (su seviye sensörü) arızalanması
Makine su seviyesini yanlış algıladığında tahliyeyi başlatmaz.6. Makine içi tahliye kanallarının tıkanması
Köpük, kireç, deterjan kalıntısı kanalları doldurabilir.7. Hortumun yanlış montajı
LG makinelerde tahliye hortumu çok yükseğe bağlandığında su geri basar ve OE hatası oluşur.LG Çamaşır Makinesinde OE Hatası Nasıl Düzeltilir? (Adım Adım Kesin Çözümler)
Aşağıdaki işlemler kullanıcının güvenli şekilde uygulayabileceği çözümlerdir.1. Makineyi kapatıp 10 dakika bekleyin (Elektronik reset)
Bu işlem sensör belleklerini temizler ve geçici hataları giderir.2. Tahliye hortumunu kontrol edin
Hortumda şu durumlara bakın:- Kıvrılma veya bükülme var mı?
- Ezilmiş veya sıkışmış mı?
- Hortum çok yüksekte mi bağlı? (Önerilen maksimum yükseklik 90 cm)
- Evye altındaki sifon bağlantısında tıkanıklık var mı?
3. Pompa filtresini temizleyin (En etkili çözüm)
LG modellerinde filtrenin kirlenmesi OE hatasının en sık nedenidir.Temizleme adımları:
- Makinenin alt ön kapağını açın
- Acil boşaltma hortumuyla suyu tahliye edin
- Filtreden çıkan suyu bir kaba alın
- Filtreyi çıkarın ve tüm tortuları temizleyin
- Pompa pervanesinin rahat dönüp dönmediğine bakın
4. Gider hattını kontrol edin
Evye veya ana gider hattındaki tıkanma da OE hatasına yol açar.Test yöntemi:
Musluğu açın → Evyede su yükseliyorsa tesisat tıkalıdır.
5. Makine içindeki suyu manuel boşaltın
Makine suyla dolu kaldıysa basınç sensörü yanlış okuma yapabilir.6. Deterjan kullanımını gözden geçirin
Aşırı köpük su akışını engelleyebilir. “Köpük önleme” devresi OE’yi tetikleyebilir.Teknik Servis Gerektiren OE Hatası Nedenleri
Aşağıdaki durumlarda servis müdahalesi gerekir.1. Pompa motoru arızası
Pompa:- hiç dönmüyordur
- düşük güçle çalışıyordur
- suyu yeterince hızlı itemiyordur
2. Basınç sensörü arızası (water level sensor)
Makine seviye verisini yanlış gönderir ve tahliye başlamaz.3. Anakart (PCB) drenaj çıkış arızası
Pompa komutu karta iletilemez.4. İç su kanalı tıkanıklığı
Makine tamamen sökülüp kanal temizliği yapılmalıdır.OE Hatası – Sorun ve Çözüm Tablosu
| Sorun Nedeni | Açıklama | Çözüm |
|---|---|---|
| Tahliye hortumu tıkanmış | Su dışarı akamaz | Hortumu açma / düzenleme |
| Pompa filtresi dolu | Su pompa bölmesine gitmez | Filtre temizliği |
| Drenaj pompası bozuk | Su itilmez | Pompa değişimi |
| Gider borusu tıkalı | Su geri basar | Evye gider açma |
| Basınç sensörü bozuk | Tahliye başlamaz | Sensör değişimi |
| Hortum çok yüksekte | Su geri dolar | Doğru yükseklikte montaj |
LG Çamaşır Makinesi Modellerinde OE Hatası (Kısa Özet)
LG Direct Drive Serisi
– Genellikle pompa filtresi ve hortum tıkanıklığı sebep olur.LG TurboWash Modelleri
– Basınç sensörü daha hassas olduğundan sensör arızası olasılığı artar.LG AI DD Modelleri
– Makine daha karmaşık sensör sistemi kullanır, OE hatası çoğunlukla pompa motorundan kaynaklanır.OE Hatasının Tekrar Etmemesi İçin Öneriler
- Ayda bir filtre temizliği yapın
- Cebe, çorap içine yabancı cisim kalmamasına dikkat edin
- Evyenin tıkanıklığını geciktirmeden açtırın
- Makineyi aşırı doldurmayın
- Aşırı köpüren deterjanlardan kaçının