LG bulaşık makinesi OE hatası, cihazın bulaşık yıkama sırasında suyu tahliye edemediğini, yani drenaj (boşaltma) problemine işaret eden önemli bir arıza kodudur. Bu hata; atık su hortumunun tıkanması, pompa filtresinin kirlenmesi, drenaj pompasının arızalanması, ev tesisatındaki geri basma problemleri, su seviyesini algılayan sensör hataları veya yanlış montaj gibi durumlarda ortaya çıkabilir. OE hatası oluştuğunda makine suyu dışarı atamadığı için program durur ve cihaz kendini korumaya alır.
Belirtileri:
Temizleme adımları:
Basit bir test:
Musluğu açın → Evyede su birikiyorsa tesisat tıkalıdır.
OE Hatasının Ortaya Çıkmasına Yol Açan Temel Sebepler
LG bulaşık makinelerinde OE arızası, suyun dışarıya taşınamaması veya kontrol kartının su tahliyesinin başarısız olduğunu algılamasıyla tetiklenir. Bu durum genellikle fiziksel tıkanıklık veya pompa arızasından kaynaklanır.1. Tahliye (drenaj) hortumunun tıkanması
OE hatasının en sık görülen sebebidir.Belirtileri:
- Makine suyu boşaltmaya çalışır ama su gitmez
- Hortum zarar görmüş, kıvrılmış veya ezilmiş olabilir
- Evye bağlantısında yağ ve tortu birikimi vardır
2. Pompa filtresinin kirlenmesi
Filtre kir dolduğunda su pompa bölmesine ulaşamaz. LG modellerinde bu çok yaygın bir OE hatası sebebidir.3. Drenaj pompasının arızalanması
Pompa çalışıyor gibi ses çıkarabilir fakat suyu dışarı itmez.4. Ev atık su hattının tıkanması
Makine sağlam olsa bile mutfak tesisatındaki tıkanıklık OE hatasını tetikler.5. Su seviye sensörü (basınç switch) hatası
Makine su seviyesini yanlış algıladığında tahliyeyi başlatamaz.6. Hortumun yanlış monte edilmesi
Tahliye hortumu çok yükseğe bağlanmışsa su geri basar ve OE hatası oluşur.LG Bulaşık Makinesi OE Hatası Nasıl Düzeltilir? (Kesin Çözüm Yolları)
Aşağıdaki adımlar kullanıcı tarafından güvenli bir şekilde uygulanabilir ve OE hatasının büyük bölümünü çözer.Kullanıcıların Evde Uygulayabileceği Çözümler
1. Makineyi kapatıp 10 dakika bekleyin (Elektronik reset)
Kart bazlı geçici sensör hatalarını temizler.2. Tahliye hortumunu kontrol edin
Aşağıdaki durumları inceleyin:- Hortum kıvrılmış mı?
- Hortum sıkışmış veya ezilmiş mi?
- Evye sifon bağlantısında tıkanma var mı?
- Hortum çok yükseğe mi bağlanmış? (Maks. 90–100 cm önerilir)
3. Pompa filtresini temizleyin
LG makinelerde özellikle filtrenin kirlenmesi OE hatasının en yaygın sebeplerindendir.Temizleme adımları:
- Alt sepeti çıkarın
- Filtreyi sola çevirip kaldırın
- İçindeki tortuları temizleyin
- Filtre yuvasındaki pompa bölmesini kontrol edin
4. Evyenin su tahliye hattını kontrol edin
Evye gideri tıkalıysa makine suyu dışarı itemez.Basit bir test:
Musluğu açın → Evyede su birikiyorsa tesisat tıkalıdır.
5. Makine içinde su kalmışsa elle tahliye edin
Pompa bölmesine erişerek suyu boşaltmak sensörün yeniden çalışmasını sağlar.6. Programı yeniden başlatın
Tıkanıklık çözüldüyse OE hatası otomatik olarak kendiliğinden silinir.Teknik Servis Gerektiren OE Hatası Sebepleri
Eğer tüm evde uygulanabilir çözümler sonuç vermediyse, arızanın kaynağı teknik bir bileşendir.1. Drenaj pompası arızası
Pompa:- Hiç dönmeyebilir
- Döner ama suyu itemeyebilir
- Elektrik alıyor gibi görünür ama güçsüz çalışır
2. Su seviye sensörü (basınç switch) arızası
Makine suyun tahliyeye hazır olduğunu algılamaz.3. Anakart (PCB) drenaj çıkış arızası
Pompa komutu karta ulaşmazsa su tahliye işlemi gerçekleşmez.4. İç tahliye kanalının tıkanması
Makinenin iç kısmındaki dar kanallarda yağ ve tortu birikimi olabilir. Profesyonel temizlik gerekir.OE Hatası – Sorun ve Çözüm Tablosu
| Sorun Nedeni | Açıklama | Çözüm |
|---|---|---|
| Hortum tıkanıklığı | Su dışarı çıkamaz | Hortum temizliği / yeniden düzenleme |
| Pompa filtresi kirli | Su pompa bölgesine ulaşmaz | Filtre temizliği |
| Pompa arızası | Su itme gücü yok | Pompa değişimi |
| Evye tesisatı tıkalı | Su geri basar | Gider açma |
| Su seviye sensörü bozuk | Tahliye başlatılamaz | Sensör değişimi |
| Hortum yanlış yükseklikte | Su geri dolar | Doğru yükseklikte montaj |
LG Modellerinde OE Hatasının Nedenleri (Model Bazlı Kısa Özet)
LG QuadWash Serisi
En sık sebep: Filtre ve pompa bölmesi kirlenmesiLG TrueSteam Modelleri
Sensör hassas olduğu için basınç switch arızası daha yaygındır.LG Inverter Direct Drive Bulaşık Makineleri
Drenaj pompası arızası en belirgin OE sebebidir.OE Hatasının Tekrar Etmemesi İçin Öneriler
- Haftada 1 defa filtre temizliği yapın
- Yağlı tabakları makineye koymadan önce kağıt havluyla silin
- Evye gideri tıkanıklıklarını geciktirmeden açtırın
- Hortumun kıvrılmadığından emin olun
- Makineyi aşırı doldurmayın