Aşağıda iPhone’unuzda “iPhone’u Bul” (Find My / Bul) özelliğini kapatmanın tüm yollarını — cihaz üzerindekinden iCloud web arayüzüne kadar — adım adım ve Türkçe menü isimleriyle anlattım. Ayrıca şifre unuttuysanız yapmanız gerekenler, kapatmanın sonuçları ve ikinci el satış öncesi dikkat etmeniz gerekenler de var.
1) Cihaz üzerinden (en hızlı yol)
- Ayarlar uygulamasını açın.
- Ekranın en üstünde adınızın (Apple Kimliği) göründüğü alana dokunun.
- iCloud bölümüne girin.
- Aşağı kaydırıp iPhone’umu Bul (veya iOS’inizde “Bul” -> “iPhone’umu Bul”) seçeneğine dokunun.
- iPhone’umu Bul ana anahtarını kapatın.
- Apple Kimliği parola ekranı çıkacaktır — Apple Kimliğinizin parolasını girin ve onaylayın. Bu işlemle özellik cihazda kapatılır.
Not: iOS sürümüne göre menü adlandırmaları hafif farklı olabilir (“Bul” uygulaması gibi). Yine de yol genelde Ayarlar > [Adınız] > iCloud / Bul > iPhone’umu Bul şeklindedir.
2) Find My (Bul) uygulamasından (iOS 13 ve üzeri)
- Bul uygulamasını açın → alt menüde Ben (Me) veya Ayarlar bölümüne girin → iPhone’umu Bul seçeneğini kapatın. Yine Apple Kimliği parolası istenir.
3) iCloud.com üzerinden (cihaz elinizde değilse)
- Bir tarayıcıdan www.icloud.com/find adresine gidin.
- Apple Kimliğinizle giriş yapın.
- Harita üzerinde cihazınızı seçin.
- Eğer cihaz erişiminiz yoksa önce iPhone’u Sil (Erase iPhone) yapın; silme tamamlandıktan sonra Hesaptan Kaldır (Remove from Account) seçeneği çıkacaktır.
- “Kaldır” işlemiyle cihaz hesabınızdan çıkarılır ve Find My kapatılmış olur.
Önemli: “iPhone’u Sil” işlemi cihaz çevrimiçi olmadığında, cihaz çevrimiçi olduğunda silme ve kaldırma işlemi uygulanır.
4) Eğer Apple Kimliği parolanızı unuttuysanız
- iforgot.apple.com adresine giderek Apple Kimliği parolanızı sıfırlayın. (E-posta / güvenlik soruları / iki faktörlü doğrulama yöntemlerine göre adımlar izleyeceksiniz.)
- Alternatif: Başka bir Apple cihazınız varsa Ayarlar > [Adınız] > Parola ve Güvenlik > Parolayı Değiştir yoluyla (cihazınızda oturum açıksa ve cihaz kilit kodunu biliyorsanız) parolayı sıfırlayabilirsiniz.
- Eğer hiçbir şekilde Apple Kimliğine erişemiyorsanız ve cihaz size aitse, Apple Destek ile irtibata geçip satın alma kanıtı (fatura) göstermek suretiyle hesabınızdan cihazı kaldırma/yardım talep etme seçeneğiniz var.
5) Kapatmanın sonuçları — bilmeniz gerekenler
- “iPhone’umu Bul” kapatıldığında cihazın Activation Lock (Etkinleştirme Kilidi) durumu değişebilir: eğer kapatma Apple Kimliğiyle onaylanmadan yapılırsa, cihaz yeni kullanıcı tarafından etkinleştirilemez.
- İkinci el satış yapıyorsanız: mutlaka “iPhone’umu Bul” özelliğini kapatın ve cihazı Apple Kimliğinizden kaldırın; alıcı cihazı etkinleştirebilmelidir.
- Özelliği kapatmak cihazın bulunmasını, uzaktan kilitlenmesini veya silinmesini engeller — yani kayıp/çalınma durumunda koruma azalır.
6) Cihaz elinizde değilse ama hesabınızdan tamamen kaldırmak istiyorsanız
- iCloud.com/find’e giriş yapın.
- Cihazı seçin → iPhone’u Sil yapın. (Cihaz çevrimiçi değilse bu istek beklemeye alınır.)
- Silindikten sonra Hesaptan Kaldır seçeneğiyle cihazı Apple Kimliğinizden tamamen çıkarın.
7) Sorun giderme (kapatma sırasında hata alıyorsanız)
- İnternet bağlantınızı kontrol edin (Wi-Fi/mobil veri).
- Apple Kimliği parolanızın doğru olduğundan emin olun (gerekirse iforgot.apple.com’dan sıfırlayın).
- İki faktörlü doğrulama etkinse, onay için başka bir Apple cihazına veya telefon numaranıza gelecek doğrulama kodunu kullanın.
- Hâlâ sorun varsa Apple Destek ile iletişime geçin; kimlik doğrulaması ve gerekirse fatura isteyebilirler.