iPhone’da güvenli arama (İngilizcede Content Restrictions veya Safe Search) ayarı, aslında Safari ve diğer uygulamalarda uygunsuz içeriklerin engellenmesini sağlayan bir ebeveyn/erişilebilirlik özelliğidir. Google’da SafeSearch veya App Store / Safari’de içerik sınırlaması şeklinde karşınıza çıkabilir. Eğer “güvenli arama”yı kapatmak istiyorsanız, aşağıdaki adımları takip edin:
Böylece Safari’de güvenli arama kısıtlamaları devre dışı kalır.
Hayır, genellikle ebeveyn kontrolleri veya Google SafeSearch üzerinden aktiftir.
Safari’de bazı sitelere giremiyorum, neden?
Web İçeriği “Yetişkin Siteleri Sınırla” seçeneği açıktır. Kapatarak çözebilirsiniz.
SafeSearch kapattım ama yine de bazı siteler açılmıyor?
Cihazda Ekran Süresi içerik kısıtlamaları aktif olabilir, onları kapatmalısınız.
App Store’da yaş sınırlı uygulamalar görünmüyor, ne yapmalıyım?
İçerik Kısıtlamaları menüsünden uygulama yaş sınırını “İzin Verilen Tümü” yapın.
1. Safari İçerik Kısıtlamalarını Kapatma
- Ayarlar uygulamasını açın.
- Ekran Süresi menüsüne girin.
- İçerik ve Gizlilik Sınırlamaları seçeneğine dokunun.
- İçerik Kısıtlamaları > Web İçeriği bölümüne girin.
- Varsayılan olarak “Yetişkin Web Sitelerini Sınırla” olabilir.
- İzin Verilen Tüm Web Siteleri seçeneğini işaretleyin.
2. Google SafeSearch (Arama Motoru için)
Eğer Google’da güvenli arama açıksa:- Safari veya Chrome’dan Google Arama Ayarları’na girin.
- SafeSearch Filtreleri seçeneğini bulun.
- SafeSearch’i kapatın ve kaydedin.
3. App Store ve Siri İçerik Sınırlamalarını Kapatma
- Ayarlar > Ekran Süresi > İçerik ve Gizlilik Sınırlamaları menüsüne girin.
- İçerik Kısıtlamaları kısmında Müzik, Podcast, TV Şovları, Kitaplar vb. içerikler için kısıtlamaları kaldırın.
- Siri için: Ayarlar > Siri ve Arama > Siri’ye İçerik Filtreleme kısmından sınırlamaları kapatabilirsiniz.
4. iPhone Güvenli Arama Kapatma Tablosu
| Alan | Yol | Açıklama |
|---|---|---|
| Safari Web İçeriği | Ayarlar > Ekran Süresi > İçerik Kısıtlamaları > Web İçeriği | Yetişkin siteleri engellemeyi aç/kapat |
| Google SafeSearch | google.com/preferences | Google aramalarında güvenli aramayı aç/kapat |
| Siri İçerik Filtreleme | Ayarlar > Siri ve Arama | Siri’nin önerdiği içerikleri filtreler |
| App Store İçerik Sınırlamaları | Ayarlar > Ekran Süresi > İçerik Kısıtlamaları | Yaş sınırlı içerik engeli |
Sonuç
iPhone güvenli arama kapatma, kullandığınız yere göre farklı ayarlarla yapılır:- Safari’de “Web İçeriği” ayarını serbest bırakmalısınız.
- Google’da SafeSearch’i kapatmalısınız.
- App Store ve Siri’de içerik sınırlamalarını kaldırmalısınız.
Sık Sorulan Sorular (S.S.S)
iPhone’da güvenli arama otomatik mi açık geliyor?Hayır, genellikle ebeveyn kontrolleri veya Google SafeSearch üzerinden aktiftir.
Safari’de bazı sitelere giremiyorum, neden?
Web İçeriği “Yetişkin Siteleri Sınırla” seçeneği açıktır. Kapatarak çözebilirsiniz.
SafeSearch kapattım ama yine de bazı siteler açılmıyor?
Cihazda Ekran Süresi içerik kısıtlamaları aktif olabilir, onları kapatmalısınız.
App Store’da yaş sınırlı uygulamalar görünmüyor, ne yapmalıyım?
İçerik Kısıtlamaları menüsünden uygulama yaş sınırını “İzin Verilen Tümü” yapın.