Instagram’da aktiflik durumuni açmak, başkalarının sizin çevrimiçi olup olmadığınızı görmesini sağlar — aynı zamanda siz de başkalarının aktiflik durumunu görürsünüz. Aşağıda hem mobil (iOS/Android) hem de web için adımlar, dikkat etmeniz gereken noktalar ve sorun giderme ipuçları yer alıyor.
Aktifliği açmak anlık iletişim beklentisini artırabilir. İş veya gizlilik nedenleriyle çevrimiçi görünürlüğünüzü sınırlandırmak isterseniz kapatmayı tercih edin.
Mobil (iPhone / Android) — Adım adım
- Instagram uygulamasını açın.
- Profilinize girin (alt sağ).
- Sağ üstteki ≡ (menü) → Ayarlar ve gizlilik seçeneğine dokunun.
- Gizlilik bölümüne girin.
- Etkinlik durumu / Activity status seçeneğini bulun.
- Etkinlik durumunu göster / Show activity status anahtarını açık konuma getirin.
Değişiklik anında uygulanır.
Web (tarayıcı) — Adım adım
- instagram.com adresinde hesabınıza giriş yapın.
- Sağ üstten profil → Ayarlar (Settings) → Gizlilik ve güvenlik (Privacy & Security) bölümüne gidin.
- “Show Activity Status” (Etkinlik durumu göster) seçeneğini aktif hale getirin.
- Sayfayı yenileyin ve mobilde kontrol ederek çalıştığını doğrulayın.
Bilmeniz gereken kısa noktalar
- Bu ayar karşılıklıdır: açarsanız başkalarının aktifliğini de görürsünüz; kapatırsanız ikisini de göremezsiniz.
- DM “görüldü” (seen) bildirimi farklıdır; aktifliği açmak/gizlemek direkt olarak “görüldü”yü kontrol etmez.
- Her Instagram hesabı için ayrı ayarlamanız gerekir (çoklu hesap kullanıyorsanız her hesapta kontrol edin).
Sorun giderme — işe yaramazsa ne yapmalısınız?
- Uygulamayı güncelleyin (App Store / Play Store).
- Uygulamayı kapatıp yeniden açın; gerekirse cihazı yeniden başlatın.
- Oturumu kapatıp tekrar giriş yapın.
- Android için uygulama önbelleğini temizleyin; iOS’ta uygulamayı kaldırıp yeniden yükleyin.
- Hâlâ görünmüyorsa farklı bir cihaz veya web tarayıcıdan kontrol edip senkronizasyonu test edin.
Güvenlik / gizlilik notu
Aktifliği açmak anlık iletişim beklentisini artırabilir. İş veya gizlilik nedenleriyle çevrimiçi görünürlüğünüzü sınırlandırmak isterseniz kapatmayı tercih edin.