Instagram’da çevrimiçi (aktif) görünmeyi kapatmak gizliliği artırır ve kimlerin çevrimiçi olduğunu/son görülmeyi görmeyi engeller. Aşağıda hem mobil hem web için adım adım nasıl kapatacağınızı, ne değişeceğini ve sık sorulan soruları bulabilirsiniz.
Aktifliği kapattım; mesaj attığım kişi “çevrimiçi” görünüyor mu?
Hayır — aktifi kapattığınızda hem siz görünmez olursunuz hem de başkalarının aktifliğini göremezsiniz.
Aktifliği kapatınca DM “görüldü” etiketi kalkar mı?
Hayır. “Görüldü” bildirimleri ayrı bir mekanizmadır; aktiflik kapalı olsa bile mesajı okuduğunuzda karşı taraf bunu görebilir.
Bu ayar herkese açık mı yoksa takipçilere mi?
Etkinlik durumu tamamen hesap bazlıdır; ayar açık/kapalı olduğunda tüm kullanıcılara karşı geçerlidir.
Hesabımda bir sorun olursa nereden geri açarım?
Aynı menüden (Ayarlar → Gizlilik → Etkinlik durumu) tekrar Etkinlik durumunu göster seçeneğini açabilirsiniz.
Mobil (iOS / Android) — Adım adım
- Instagram uygulamasını açın.
- Sağ alt köşeden Profil → sağ üstteki ≡ (üç çizgi) → Ayarlar ve gizlilik seçeneğine dokunun.
- Mesajlar ve hikâyeler veya doğrudan Gizlilik → Etkinlik durumu (ya da “Aktiflik durumu”) bölümünü bulun.
- Etkinlik durumunu göster seçeneğini kapatın (toggle’ı sola çekin).
Web (Tarayıcı) — Adım adım
- instagram.com’a girin ve hesabınızla oturum açın.
- Sağ üstten profil simgenize tıklayın → Ayarlar veya Ayarlar ve gizlilik seçeneğine gidin.
- Gizlilik ve güvenlik içinde Etkinlik durumu ayarını bulun.
- Etkinlik durumunu göster seçeneğinin işaretini kaldırın.
Ne Değişir — Kısa Özet
Siz çevrimiçi/son görülme bilgisi göstermezsiniz.
Aynı anda başkalarının çevrimiçi/son görülme bilgilerini de göremezsiniz. (Karşılıklıdır.)
DM gönderme/okuma normal çalışır; “görüldü” (seen) bildirimleri ayrı bir konudur ve aktiflik kapalı olsa da mesaj “görüldü” olarak görünür.
Ayar hesap bazlıdır — birden fazla hesabınız varsa her biri için ayrı kapatıp açmalısınız.
Hızlı Tablo: Açık vs Kapalı
| Özellik | Etkinlik Açık | Etkinlik Kapalı |
|---|---|---|
| Çevrimiçi görünme | ||
| Son görülme görünürlük | ||
| Başkalarının aktifliğini görme | ||
| DM gönderme / okuma | Etkilenmez | Etkilenmez |
| “Görüldü” bildirimleri | Görünür | Görünür (ayrı) |
İpuçları ve Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Aktifliği kapatınca başkalarının aktiflik bilgilerini görmek istiyorsanız tekrar açmanız gerekir.
- Çevrimiçi gözükmemek, DM’leri kontrol ettiğinizde karşı tarafa “çevrimiçi” bilgisi gitmeyeceği anlamına gelir ama mesajı okuduğunuzda “görüldü” görünebilir.
- Hesabınızda güvenlik endişeniz varsa ayrıca iki faktörlü doğrulamayı (2FA) etkinleştirin.
- Özellikle iş/işletme hesaplarında ekip içi iletişimde karışıklık oluyorsa bu ayarı ekipçe yönetmeyi unutmayın.
Sık Sorulan Sorular (S.S.S)
Hayır — aktifi kapattığınızda hem siz görünmez olursunuz hem de başkalarının aktifliğini göremezsiniz.
Hayır. “Görüldü” bildirimleri ayrı bir mekanizmadır; aktiflik kapalı olsa bile mesajı okuduğunuzda karşı taraf bunu görebilir.
Etkinlik durumu tamamen hesap bazlıdır; ayar açık/kapalı olduğunda tüm kullanıcılara karşı geçerlidir.
Aynı menüden (Ayarlar → Gizlilik → Etkinlik durumu) tekrar Etkinlik durumunu göster seçeneğini açabilirsiniz.