Aslında bu konuya neden yazmam gerektiğini düşünürken, sosyal medya platformlarıyla olan karmaşık ilişkim aklıma geldi. Sanırım hepimiz benzer bir durumdayız.
WhatsApp: Maalesef ki WhatsApp'ı kullanmak zorundayım. Kimsenin yargılarından kaçamıyoruz ve herkesin bir şekilde bu uygulamada olması, onu adeta zorunlu kılıyor. Şirketlerin de Telegram'a geçmeyeceğini düşünürsek, herkesin numarasını kullanarak kolayca iletişim kurmak için elzem bir araç gibi duruyor. Ama bir yandan da ayar oluyorum, resmen kullanmak zorunda kalıyorum. Instagram: Instagram'ı tamamen eğlence, sevdiğim kanalları takip etmek ve iş fikirleri, hızlı özetler almak için kullanıyorum. Her ne kadar yastığım benim kara kutum olsa da ve bizi dinlediklerini bilsek de hala kullanıyorum. Ne yapalım, hayatın gerçeği! Twitter: Twitter benim için kaosun merkezi. Resmi ya da gayri resmi istihbarat anlamında ne var ne yok, orada bulabiliyorum. Bir nevi "haber merkezi" gibi. Mastodon'u da kurdum ama orada kimse bizi duymaz. Sevdiğim hiç kimse de bu kapitalist dünyada o platformu tercih etmiyor. O da kenarda duruyor işte.
Facebook ve Instagram (Fake Hesaplar): Facebook'u fake hesapla kullanıyorum, kişisel hesabımı çoktan kapattım. Instagram'da da aynı şekilde, gerçek hesaplarımla hiçbirinde var olmuyorum artık. WhatsApp bile gruplara girince numaralarımızı gösteriyor. Çok saçma! Telegram: Telegram, birçok yönden aslında tam güvenlik sağlamasa da ve güvenlik politikaları güncellense de yine de her zaman kullanacağım bir seçenek. Telefon gibi bilgilerimi gizleyebileceğim bir platform.
YouTube: YouTube ise benim için en elzem seçeneklerden biri. Özellikle yapay zeka araçlarının gelişmesiyle beraber daha da vazgeçilmez oldu. Bir sürü eğitim seti altında temel bilgi satan, kendini "Profesyonel" ilan eden tiplerin diz çöküp tövbe etmesi gereken bir yer! Müfredatı kendimiz yapıyoruz resmen. En çok onu seviyorum. 1000kitap: 1000kitap sitesini de sık kullanıyorum. Okumayı ara sıra bıraksam da birçok konuda en azından bilgim olsun, kulağım dolgun olsun, bilinçaltıma aşinalık versin diye uygulama olarak telefonumda duruyor. FreshRSS: Bir de FreshRSS sistemi var. Büyük resmi göreyim diye kullanıyorum. Okuyabildiklerimi okuyor, favoriliyor, sonra "izle" mantığıyla okuyorum.
Pinterest: Bu listeye bir de Pinterest'i eklemem lazım. Orada da inovasyon, yeni tasarımlar ve fikirler peşindeyim. Evet, çok fazla affiliate link dönüyor ama ben ilgimi çeken şeyleri listelemeye çalışıyorum. Aradığım o özel tasarımları hep buradan bulmuşumdur.
Ek Olarak: Boş zamanım olursa OPML ya da takip listemi de paylaşırım.
İster tek konu halinde, ister ayrı ayrı, duruma göre...
Sonuç Olarak: Kısacası, bu platformları birçok şeye daha kolay ulaşmak için kullanıyorum. Sosyal medya anlamında da durum böyle. Forumlarda da eski ve yeni fark etmeksizin konuları takip etmek, çıkarım yapmak çok hoşuma gidiyor. Çoklu bakış açılarına karşı bir zaafım var galiba.