Web Analytics Made Easy - Statcounter
Temayı Özelleştir
Özelleştirmeleri geri al
Neler yeni

Makale Gürültü renkleri nelerdir? Hangisi ne işe yarar?

renk.png

Arkadaşlar selamlar. Benim enteresan bir huyum var, elektrik süpürgesi, traş makinesi, fön makinesi gibi aletlerin seslerini çok seviyorum. Ama "Ayy ne güzel ses çıkıyor" gibi sevme değil. 0 uykum olsa bile maksimum 10 dakika dayanabiliyorum, kafam yatakta ise hemen uyuyorum. Ben de merak ettim nedir bu diye. Bunun adı Beyaz Gürültü imiş. Ve farklı farklı gürültü çeşitleri varmış. Şimdi gelelim bunların ne olduğunu öğrenmeye...

Ayrıca benim gibi manyaklar için Youtube'da saatlerce elektrikli süpürge sesi, fön makinesi sesi, traş makinesi sesi gibi bir sürü video var. Bugün yaklaşık 1 saat kestirdiğim videoyu da buraya bırakıyorum. :D

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Gürültü renkleri, sesin frekans dağılımlarını tanımlamak için kullanılan metaforik terimlerdir. Bu renkler, farklı frekansların güç dağılımlarını ifade eder ve çeşitli uygulamalar için kullanılır. İşte gürültü renklerinin bazıları:

Beyaz Gürültü (White Noise)

Tanım:
Beyaz gürültü, tüm frekansların eşit güçle dağıldığı bir gürültü türüdür. Adını, tüm renklerin karışımının beyaz ışık oluşturmasından alır.
Özellikler: Her frekansın enerjisi aynı olduğundan, beyaz gürültü "hışırtılı" veya "statik" bir ses olarak duyulur. Örneğin, televizyonun kar bozuntusu veya radyo frekans aralıklarındaki parazit sesleri beyaz gürültüye örnektir.
Kullanım Alanları: Uyku yardımı olarak, dikkat dağınıklığını azaltmak veya odaklanmayı artırmak için kullanılır. Ayrıca, ses mühendisliğinde eşitleme (equalization) ve maskeleme amacıyla tercih edilir.

Pembe Gürültü (Pink Noise)

Tanım:
Pembe gürültüde, frekansın oktav başına enerjisi sabittir, yani daha düşük frekanslar daha fazla enerjiye sahiptir.
Özellikler: Pembe gürültü, beyaz gürültüden daha "yumuşak" ve "daha doğal" duyulur çünkü insan kulağına daha dengeli gelir. Birçok doğal ses (rüzgar, dalgalar) pembe gürültüye yakın frekans dağılımına sahiptir.
Kullanım Alanları: Akustik testlerde, ses sistemlerinin dengelenmesinde, uyku ve meditasyon için kullanılır. Ayrıca, müzik kompozisyonunda ve ses terapisinde de faydalıdır.

Kahverengi Gürültü (Brown Noise)

Tanım:
Kahverengi gürültü veya Brownian gürültü, frekansın karesi ile ters orantılı olarak enerji dağılımına sahiptir. Bu, düşük frekansların çok daha fazla güç taşıdığı anlamına gelir.
Özellikler: Kahverengi gürültü, derin, gürleyen bir ses olarak duyulur, bir nehrin veya şelalenin sesine benzer. Bu nedenle "kırmızı gürültü" olarak da adlandırılabilir, ancak kırmızı gürültü daha genel bir terimdir.
Kullanım Alanları: Uyku yardımı, stres azaltma ve rahatlama için ideal olabilir. Ayrıca, ses eşitleme ve akustik analizlerde kullanılır.

Diğer Gürültü Renkleri:

Mavi Gürültü (Blue Noise):
Frekans arttıkça enerji artar, yani yüksek frekanslar daha baskındır. Çok az kullanım alanı vardır, genellikle dithering (sinyal paraziti ekleme) tekniklerinde görülür.

Gri Gürültü (Grey Noise): İnsan kulağının frekans duyarlılığını hesaba katarak, tüm frekansların eşit "algılanmasını" sağlar. Tam bir tanımı yok, ama beyaz gürültünün insan algısıyla daha uyumlu hale getirilmiş şekli olarak düşünülebilir.

Mor Gürültü (Violet Noise): Frekans arttıkça enerji çok hızlı bir şekilde artar. Çok nadiren kullanılır, çünkü çok tiz ve rahatsız edici olabilir.

Gürültü renkleri, sesin bilimsel ve pratik uygulamalarında önemli bir yer tutar. Her bir renk, belirli bir frekans dağılımı ve bu nedenle farklı bir ses profili sunar. Bu, ses terapisi, mühendislik, uyku bilimi ve daha birçok alanda kullanımına olanak sağlar.

Renk körü olmakta büyük sıkıntı, hangi renk diyeceğimi bilemedim :D

Hocam harika bir konu olmuş uykum geldiği zaman direkt yatar uyurum diyorum ben renk falan fark etmez :D

Konuyu Kimler Okuyor

Geri