Yararlı olması adına bende yapay zeka kullananlardan ötürü birkaç kelam etmek isterim.Her yapay zekanın farklı algoritmaları var. Chatgpt 4o Plus kullanan arkadaşlarım çok memnun olduğunu dile getiriyorlar fakat ücretsizler arasında Gemini, Claude, Copilot gibi yapay zekaların oldukça etkili sonuçlar verdiğini söylüyor.
Yapay zeka elbette olağanüstü fakat ben kullanıcıların yorumlarına daha çok değer veriyorum. Örneğin bir bilgisayar, klavye veya televizyon satın alacağım. Bunu yapay zekaya sormak yerine forum sitesine açıp, ürünleri kullanan forum üyelerinden gerekli tüm bilgiyi almak bana daha mantıklı geliyor.
Ben de aynı şekilde birşey satın almak istediğimde (donanım-ürün vs) forum sitelerinden yararlanıyorum ama perplexity.ai ile zaten forumlarda açılan konuyu taraması ile önüme cevapları getiriyor. İçerisinde youtube, akademik araştırma, reddit gibi yerlerden ve dökümanlarla da arama, ayrıştırıp önüne sunma özelliği var. Ben arama motoru dışında net cevabı almak için de kullanıyorum. Bir yerde yazılan bir argümanı da onunla aratıp teyit ediyorum. Tabii ki derinlemesine araştırma için sadece destek eleman olabilir. Ayrıştırma, araştırma, yaratıcılık noktasında chatgpt'yi daha çok tercih ediyorum. 20 dolar ücretiyle de sınırlı token olsa da ''PLUGIN'' seçenekleriyle aramanızı daraltılmış kategorilere de yönlendirebilirsiniz.
Bunların haricinde de hepsi bir arada yapay zeka eklentisini tecrübe etme şansım oldu. Youtube videolarının özetini de yapıyorum videoya soru da soruyorum.
Farklı dillerde olan videoları ''dublaj'' özelliği ile Türkçeye çeviriyorum. Bu şekilde daha çok bilgiye maruz kalabiliyor. Bakış açılarını görebiliyorum. PDF ile bir bilgiyi araken kaynakları inceleyebiliyor, içinden istediğimiz bilgiyi istediğimiz şekilde alabiliyorum, derin okuma ve Türkçe'ye çevire çevire okuma da yapabiliyorum. PDF'Yİ direkt ekleyip istediğiniz dile de çevirebiliyorsunuz, okumak için ve daha uygun şekilde çevir diye tuşu da var ona tıklayınca tabii ki tokenden gidiyor. Yüzeysel çeviriyor belki o özellik ama en azından ön bilgi için önemli olduğunu düşünüyorum. Resim tasarlama anlamında seçenekleri değiştirdiğinizde çok başarılı değil. GPT gibi olan seçeneklerde biraz daha iyi oluyor. Yabancı site ve blogları da özetleme tuşu ile çok güzel özetleebiliyoruz. Dilediğin promptu ekleme seçeneği de var. Yani bilgisayar da diğer platformlarda da çok verimli bir şekilde kullanabiliyorsunuz. Android tarafında yine ekran görüntüsü alıp içine ekleyip isterseniz yazıları OCR gibi ayıklarsınız, isterseniz tanımlarsınız, isterseniz çektiğiniz yabancı bir tabela vs aklınıza yaratıcılığınıza nasıl gelirse onları da çevirebiliyorsunuz. Mizahi veya birçok karaktere bürünmesi anlamında yine profiller sunuyor uygulamanın içinde...
Adı sider ve fikrimce şans verilebilir. Chrome eklentisi de burada...
Birçok yapay zekayı sınırlı olmak ve sınırsız kullanmak anlamında abonelik seçenkekleriyle kullanabiliyorsunuz.