Mert
Moderatör
1/3
Mevcut Durum
- Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) onaylı drone ehliyeti (İHA0/İHA1/İHA2 vs) için genellikle bir eğitim süreci gerekiyor. Bu eğitim ve kurslar ücretli kurumlar tarafından veriliyor. DroneWeather+3djidroneservisi.com+3Sapmaz Havacılık+3
- Örneğin bir eğitim kurumunda İHA0/İHA1 ehliyeti için ücret 3.500 TL ve üzeri olarak verilmiş durumda. Sapmaz Havacılık
- Bazı kaynaklar “500 gram altı dronelar için ehliyet gerekmez” diyor; bu durumda ehliyet almadan uçurulabiliyor. xn--kiralkdrone-3zb.com+1
Neden “Ücretsiz” Olmıyor?
- Eğitim süreci; teorik dersler, pratik uçuş eğitimi, simülasyonlar gibi ekipman-maliyetli aşamaları içeriyor. Bu sebeple kurumlar ücret talep ediyor.
- Ehliyet alındıktan sonra cihaz kaydı, yasal izneler gibi işlemler olabilir ve bunlar da maliyet yaratabiliyor.
- “Ehliyet ücretsiz” gibi duyurular genelde eksik ya da yanıltıcı olabilir. Örneğin bir kurumun özel indirimli etkinliği olabilir ama tam ücretsiz değil.
İstisna Var Mı?
- Hobi amaçlı ve 500 gram altı dronelar için ehliyet zorunlu olmadığı için, bu durumda ehliyet ücretinden bahsedilmez. Yani “ehliyet almak zorunda değilim” yani ücretsiz diyebiliriz ama ehliyet yerine koşul yok demektir.
- Çok nadir özel kampanyalar ya da desteklerle “ücretsiz eğitim” sunan kurumlar olabilir ancak bu genel kural değil ve kapsamlı ehliyet için geçerli olmayabilir.