Web Analytics Made Easy - Statcounter
Temayı Özelleştir
Özelleştirmeleri geri al
Neler yeni

Dış ortam için Cat6 kablosu marka öneriniz var mı?

Attilas

TFC Kullanıcısı
Onaylı Profil
Puan 63
Çözüm 0
@Attilas
Camdan cama bağlandığım, belim ağrıya ağrıya duruşumun bozulduğu bir günden herkese merhabalar 😆

Ses kartımı satarsam parasıyla komşudan interneti eve çekeceğim. Eve de bir AP kuracağım. İçeri dağıtacağım inşallah. 100 metre yeterli olur diye düşünüyorum. Ek olarak da Mikrotik anten kuracağım.

IMG_20250207_123106.jpg

Direkt komşunun modeme takıp dağıtmak için POE gibi switch vs de gerekir mi ve Cat6 kablo bildiğiniz marka var mı varsa kriter olarak neye bakmak gerekir?

Son düzenleme:
Konudan bağımsız oturduğun yer çok güzel hocam. 🤗

Sadece bir cihaz bağlayacaksan, direkt bir Cat6 Ethernet kablosu ile bağlantıyı sağlayabilirsin. Eğer kabloyu uzun mesafe çekeceksen, kaliteli bir kablo seçmek önemli.

PoE Switch Gerekir mi? Eğer PoE destekli (Power over Ethernet) bir kamera, Access Point veya IP telefon kullanmayacaksan, PoE özelliğine ihtiyacın yok. Ancak ileride Access Point eklemeyi düşünüyorsan PoE destekli bir switch almak mantıklı olabilir.

Bu arada @Graveworm katılıyorum bulunduğun yerin manzarası çok güzel, ben perdeyi aralıyorum taş yığınları ile karşılaşıyorum :)

PoE konusunda net bir yorum yapamayacağım ama mutlaka alacağımız kabloda kullanılan metalin alüminyum değil bakır olmasına dikkat edin ve awg değerine de bakın, ince kablo olmamasına dikkat edin hocam.

aynen hocam ne yapcan teknolojiyi o doğanın içinde uzak dur bence :)
Ben herşeyi internetten öğreniyorum. Hala hayattayım! Neden? Çünkü yavaş da olsa bir internetim vardı. Artık yok ve hayatta olduğumdan emin değilim.

PoE konusunda net bir yorum yapamayacağım ama mutlaka alacağımız kabloda kullanılan metalin alüminyum değil bakır olmasına dikkat edin ve awg değerine de bakın, ince kablo olmamasına dikkat edin hocam.
Aradığım cevaplar bu şekilde detaylar... Metalin Alüminyum olup olmadığını ifade eden bir kodlama, sembol vs var mı? Öyle üstünde direkt "bakır" yazıyorsa almalı mıyım? Awg değeri neye tekabül ediyor, amacı nedir?

Aradığım cevaplar bu şekilde detaylar... Metalin Alüminyum olup olmadığını ifade eden bir kodlama, sembol vs var mı? Öyle üstünde direkt "bakır" yazıyorsa almalı mıyım? Awg değeri neye tekabül ediyor, amacı nedir?

Hocam ürünün datasheetini isteyin satıcılardan. Orada teknik detaylar yer alır. Alüminyum kabloda %40'a kadar sinyal kaybı yaşayabilirsiniz. AWG ise
kabloların çapını belirten Amerikan tel ölçü birimidir. Daha düşük AWG değeri daha kalın kabloları, daha yüksek AWG değeri ise daha ince kabloları ifade eder.

AWG değerinin detayına gelecek olursam şu şekilde sıralayabiliriz:
Daha düşük AWG (kalın kablo) daha fazla akım taşıyabilir. Örneğin, 12 AWG kablo yaklaşık 20A taşıyabiliyorken, 24 AWG kablo sadece birkaç amper taşıyabilir.
Yine daha ince (yüksek AWG) kablolar daha yüksek direnç gösterir ve uzun mesafelerde daha fazla voltaj kaybına neden olabilir. Ki sizin mesafede yüksek AWG değerine sahip bir kabloda kaybınız çok çok fazla olacaktır. Bu sebeple düşük AWG değerine sahip kalın CAT6 kablo almanızda fayda var.

Malzemenin bakır olup olmadığı ve AWG gibi değerleri ürün datasheetinde yer alır hocam. Ugreen markasına bakabilirsiniz, gerçekten kaliteli kabloları var fakat metraj olarak ihtiyacınızı karşılar mı bilemiyorum. Sanırım 50m'ye kadar kabloları var.

Hocam ürünün datasheetini isteyin satıcılardan. Orada teknik detaylar yer alır. Alüminyum kabloda %40'a kadar sinyal kaybı yaşayabilirsiniz. AWG ise
kabloların çapını belirten Amerikan tel ölçü birimidir. Daha düşük AWG değeri daha kalın kabloları, daha yüksek AWG değeri ise daha ince kabloları ifade eder.

AWG değerinin detayına gelecek olursam şu şekilde sıralayabiliriz:
Daha düşük AWG (kalın kablo) daha fazla akım taşıyabilir. Örneğin, 12 AWG kablo yaklaşık 20A taşıyabiliyorken, 24 AWG kablo sadece birkaç amper taşıyabilir.
Yine daha ince (yüksek AWG) kablolar daha yüksek direnç gösterir ve uzun mesafelerde daha fazla voltaj kaybına neden olabilir. Ki sizin mesafede yüksek AWG değerine sahip bir kabloda kaybınız çok çok fazla olacaktır. Bu sebeple düşük AWG değerine sahip kalın CAT6 kablo almanızda fayda var.

Malzemenin bakır olup olmadığı ve AWG gibi değerleri ürün datasheetinde yer alır hocam. Ugreen markasına bakabilirsiniz, gerçekten kaliteli kabloları var fakat metraj olarak ihtiyacınızı karşılar mı bilemiyorum. Sanırım 50m'ye kadar kabloları var.
Ugreen mağazalarda çok görüyorum. Genelde çoklayıcı vs ürünlerine denk gelmiştim. Çin malı mı, fiyat performans mi hiç bilmiyorum.

Hazır değil de metresine göre sizin de dediğiniz değerlere bakıp düşük AWG oranına sahip olanları araştırabilirim sanırım. Hazır olanlarda mesafe çok düşük olur. Zaten sanırım Cat6 amacını tam olarak yerine getirmesi için sanırım 100 metre sınırı vardı.

Ugreen mağazalarda çok görüyorum. Genelde çoklayıcı vs ürünlerine denk gelmiştim. Çin malı mı, fiyat performans mi hiç bilmiyorum.

Hazır değil de metresine göre sizin de dediğiniz değerlere bakıp düşük AWG oranına sahip olanları araştırabilirim sanırım. Hazır olanlarda mesafe çok düşük olur. Zaten sanırım Cat6 amacını tam olarak yerine getirmesi için sanırım 100 metre sınırı vardı.

Yani CAT6 tarafında iyi olduğunu biliyorum ama yine de pazara araştırması yapmak lazım. Bahsettiğimiz değerlere bakıp ona göre karar vermeniz daha sağlıklı olur bence de hocam.

Konuyu Kimler Okuyor

Geri