Web Analytics

Tema düzenleyici

DeepSeek nedir?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Talha
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 16
  • Görüntüleme Görüntüleme 403

Talha

TFC Üye
Tepki Skoru
1,145
Telefon
Samsung
İşletim Sist
Windows 11
1/3
Konu sahibi
Evet arkadaşlar son zamanlarda Çin menşeili, AppStore ve Play Store'a fırtına gibi giriş yapan bir yapay zeka göze çarptı. DeepSeek. Peki nedir bu DeepSeek?

DeepSeek, Çin merkezli bir yapay zeka şirketidir ve yapay genel zeka (AGI) geliştirmeyi hedeflemektedir. Şirket, açık kaynaklı büyük dil modelleri (LLM) üzerinde çalışmakta ve bu modelleri ücretsiz olarak kullanıma sunmaktadır. DeepSeek'in en dikkat çeken ürünü, 10 Ocak 2025'te piyasaya sürülen ve kısa sürede büyük popülerlik kazanan DeepSeek-R1 modelidir. Bu model, matematik ve kodlama gibi alanlarda yüksek performans sergilemekte ve ABD'li rakiplerine kıyasla daha düşük maliyetle geliştirilmiştir.

DeepSeek'in başarısı, ABD'li teknoloji devleri arasında endişeye yol açmış ve bu şirketlerin hisse değerlerinde düşüşlere neden olmuştur. Özellikle NVIDIA ve Microsoft gibi firmalar, DeepSeek'in rekabetçi yapay zeka modellerinin piyasaya sürülmesinin ardından önemli değer kayıpları yaşamıştır.

Şirketin kurucusu ve CEO'su Liang Wenfeng, daha önce High-Flyer adlı bir hedge fonunu yönetmiş ve yapay zeka tabanlı ticaret algoritmaları geliştirmiştir. DeepSeek, araştırma odaklı bir yaklaşım benimsemekte ve ticari uygulamalardan ziyade temel yapay zeka teknolojilerinin geliştirilmesine odaklanmaktadır. Bu strateji, şirketin Çin'deki yapay zeka düzenlemelerinin en katı hükümlerinden kaçınmasına da olanak tanımaktadır.

DeepSeek'in açık kaynaklı ve ücretsiz modelleri, geniş bir kullanıcı kitlesine hitap etmekte ve yapay zeka teknolojilerinin daha erişilebilir hale gelmesine katkı sağlamaktadır. Şirket, genç yapay zeka araştırmacılarını ve farklı disiplinlerden gelen bireyleri bünyesine katarak, modellerinin bilgi ve yeteneklerini çeşitlendirmeyi hedeflemektedir.

DeepSeek-nedir.webp

Peki DeepSeek ile OpenAI arasındaki farklar nelerdir?

Deepseek ve OpenAI farklı amaçlara, yapısal özelliklere ve işlevlere sahip iki farklı platformdur. İşte temel farklar:

1. Amaç ve Kapsam

OpenAI
: Yapay zeka araştırmaları ve uygulamaları geliştiren bir şirket. En bilinen ürünleri, dil modeli tabanlı ChatGPT, Codex ve DALL·E gibi uygulamalardır. Ana odak noktası, yapay zekayı herkes için erişilebilir hale getirmek ve çeşitli sektörlerde kullanılabilir kılmaktır.

Deepseek: Deepseek daha çok veri arama, bilgi çıkarma ve yapay zeka destekli veri analizi konularında uzmanlaşmıştır. Odak noktası, büyük veri kümelerinde derin aramalar yaparak belirli bilgileri hızlı ve doğru bir şekilde bulmak olabilir.

2. Teknoloji ve Kullanım Alanları

OpenAI
: Doğal dil işleme (NLP), görüntü üretimi, kodlama gibi birçok alanda kullanılır. Genel amaçlı bir yapay zeka platformudur, geniş bir kullanıcı kitlesi (bireyler, geliştiriciler ve işletmeler) tarafından kullanılır. Eğitim, müşteri hizmetleri, içerik üretimi, yazılım geliştirme gibi çok çeşitli alanlarda uygulanabilir.

Deepseek: Daha spesifik bir alana (veri arama ve bilgi çıkarma) odaklanır. Büyük veri analitiği, finansal analiz, akademik araştırmalar gibi belirli sektörlerde veri odaklı çözümler sunabilir.

3. Veri İşleme Yaklaşımı

OpenAI
: Eğitim için devasa boyutlarda genel veriyi kullanır ve çeşitli konular hakkında bilgi sağlayabilen geniş kapsamlı bir model sunar.

Deepseek: Büyük veri tabanlarında ya da özel veri kümelerinde hassas, hedef odaklı aramalar yapmak için optimize edilmiş olabilir.

4. Kullanıcı Deneyimi ve Erişim

OpenAI
: Geniş bir geliştirici topluluğu ve API desteği sunar. Kullanıcılar kolayca entegre ederek projelerinde OpenAI çözümlerini kullanabilirler.

Deepseek: Daha dar bir kullanım alanına odaklandığı için kullanıcılarının belirli hedeflere ulaşmasına yardımcı olacak özelleştirilmiş araçlar sunabilir.

5. Ürün ve Hizmetlerin Farklılığı

OpenAI
: Genel amaçlı yapay zeka ürünleri sunar (ör. ChatGPT, DALL·E, Codex gibi).

Deepseek: Özel veri tabanı aramaları ve bilgi çıkarma süreçlerinde özelleştirilmiş çözümler sunabilir.

Benim şiirlerim varmış ve 2020 yılında vefat etmişim, bayıldım bu yapay zekaya😂
IMG_9472.webp

Konu sahibi
Konu sahibi
1000040844.webp

Bende 99 doğumlu futbolcuymuşum.

Bu yapay zeka en çok senin işine yaradı :D

Ben kanserlerin virüslerin vb gibi hastalıkları yapay zekanın çözeceğini düşünüyorum

Konu sahibi
Konu sahibi
Ben kanserlerin virüslerin vb gibi hastalıkları yapay zekanın çözeceğini düşünüyorum

Çozebilirler hocam. Gerekli bilgiler, formüller girilirse çozebilir. Ama şu anda kullanılan yapay zekalar çözemez. Şu andaki yapay zekaların çoğu sorulan soruları inanılmaz hızlı bir şekilde internette tarayıp bize sunan şeyler. Aslında kullandıklarımız yapay zeka falan değil.

Çözebilir ama DeppSeek çözmeye kalkarsa sonumuz hayırolsun.
Bu değil tabi ama yapay zeka çözecek, geçmez denilen hastalıkları belki insan çözemez kolay kolay ama yapay zekaya yenik düşer

Çozebilirler hocam. Gerekli bilgiler, formüller girilirse çozebilir. Ama şu anda kullanılan yapay zekalar çözemez. Şu andaki yapay zekaların çoğu sorulan soruları inanılmaz hızlı bir şekilde internette tarayıp bize sunan şeyler. Aslında kullandıklarımız yapay zeka falan değil.
Aynen öyle, belki kopan uzvu yeniden çıkaramaz ama harici her hastalığa çare olur

Yahu bu saçma Deepseek neden gündem oldu, bir cacık değil ki. Saçma saçma hatalar veriyor ve PDF okutup derinlemesine analiz için Prompt verdim birşey yapamadı. Daha çok yolu var ya da ben kullanmasını bilemedim.

Yahu bu saçma Deepseek neden gündem oldu, bir cacık değil ki. Saçma saçma hatalar veriyor ve PDF okutup derinlemesine analiz için Prompt verdim birşey yapamadı. Daha çok yolu var ya da ben kullanmasını bilemedim.
Hiç sorma hocam, bir şey popüler olduğu zaman ucu bucağı görünmüyor. Darısı Teknoloji Forum’un başına😂

Hiç sorma hocam, bir şey popüler olduğu zaman ucu bucağı görünmüyor. Darısı Teknoloji Forum’un başına😂
PR yapılır da uzun vadede anlarız. Facebook da garip yatırımlarla uğraşıyor. Ben Google'dan çok ümitliyim.

Sende şimdi bize katılmak ister misin?

Kayıt ol

Bize katılım kolay ve ücretsizdir!

Giriş Yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Foruma Git ?

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Tips
Geri