Bulaşık makinelerinde görülen E15 hatası, cihazın alt bölümünde su sızıntısı tespit ettiğini ve güvenlik sistemi olan AquaStop mekanizmasının devreye girdiğini gösteren kritik bir arıza kodudur. Makinenin alt haznesinde su biriktiğinde, şamandıra (styrofoam switch) yükselir ve cihaz kendini güvenlik moduna alarak su girişini tamamen keser. Bu hata genellikle hortum sızıntısı, kapak contası aşınması, iç kazan çatlağı, su püskürtme kollarının taşırması, filtre tıkanıklığı, aşırı köpüklenme, ısıtıcı pompa kaçağı veya su giriş valfi problemleri gibi nedenlerden ortaya çıkar.
E15 hatası çözülmeden bulaşık makinesi çalışmaz ve program başlatılmaz.
Bu hata şu durumlarda oluşur:
Başlıca kaynaklar:
Belirtiler:
Adımlar:
Kolları çıkarıp sıcak su altında temizleyin.
En olası sebepler:
E15 hatası çözülmeden bulaşık makinesi çalışmaz ve program başlatılmaz.
E15 Hatası Teknik Olarak Ne Anlama Gelir?
E15 = “Water Leak Detected / Su Kaçağı Algılandı”Bu hata şu durumlarda oluşur:
- Alt bölmede su birikmiş
- Su kaçağı sensörü tetiklenmiş
- AquaStop devreye girmiş
- Makine güvenlik nedeniyle kendini kilitlemiş
Bulaşık Makinesinde E15 Hatasının En Yaygın Nedenleri
Aşağıdaki başlıklar, E15 hatasının neden oluştuğunu detaylı biçimde açıklar.1. Alt Haznede Su Birikmesi (En Sık Sebep)
Makinenin herhangi bir yerinden sızan küçük bir su bile alt tavaya dolduğunda sensör hatayı oluşturur.Başlıca kaynaklar:
- Hortum kaçakları
- Pompa contası arızası
- Isıtıcı ünitesi çatlağı
- İç gövde delinmesi
- Filtre taşması
2. Kapak Contasının Aşınması
Kapak contası bozulmuşsa yıkama sırasında kenarlardan su sızar ve alt bölmeye iner → E15 oluşur.3. Aşırı Köpük Oluşması
Yanlış deterjan veya fazla deterjan kullanılması taşmaya neden olabilir.Belirtiler:
- Makine içinden köpük taşması
- Kapak altından su akması
4. Püskürtme Kollarının Tıkanması
Delikler tıkandığında su yanlış açıyla püskürür ve makinenin yan duvarlarına çarparak taşırma yapabilir.5. Tahliye Hortumu Bağlantı Kaçağı
Hortum gevşekse su fermuarlı şekilde alt bölmeye süzülür.6. Isıtma Pompası veya Sirkülasyon Grubu Kaçağı
Pompa gövdesinde çatlak veya conta sorunları suyun alt hazneye akmasına neden olur.7. Su Giriş Valfi Problemleri
Valf tam kapanmadığında makine gereğinden fazla su alabilir ve taşırma E15’e yol açabilir.E15 Hatası Nasıl Giderilir? (Adım Adım Kesin Çözüm)
Aşağıdaki adımlar kullanıcılar tarafından evde güvenle uygulanabilir.1. Makineyi Eğerek Alt Bölmedeki Suyu Boşaltın (En Hızlı Çözüm)
Bu yöntem E15’i geçici olarak çözer; fakat tekrar ediyorsa gerçek bir kaçak vardır.Adımlar:
- Makinenin fişini çekin
- Su giriş vanasını kapatın
- Makineyi öne doğru 45 derece eğin
- Alt haznedeki suyun yere akmasını bekleyin
- 1–2 saat kurumasını sağlayın
- Makineyi çalıştırıp hata gidip gitmediğini kontrol edin
2. Filtreleri Temizleyin
Filtre tıkanınca su taşabilir ve alt hazneye dolabilir.- Alt filtre setini çıkarın
- Sıcak suyla iyice temizleyin
- Filtre yuvasını kontrol edin
3. Püskürtme Kollarını Kontrol Edin
Delikler tıkalıysa su yanlış püskürür ve taşırma yapabilir.Kolları çıkarıp sıcak su altında temizleyin.
4. Kapak Contasını İnceleyin
Aşınma, yırtık veya gevşek conta varsa mutlaka değiştirilmelidir.5. Hortum Bağlantılarını Sıkın
- Su giriş hortumu
- Tahliye hortumu
- Pompa bağlantıları
6. Aşırı Köpüğü Temizleyin
Köpük taşması alt bölmeye su akıtır.- Makineyi durdurun
- Köpüğü temizleyin
- Az deterjan kullanın
Profesyonel Müdahale Gerektiren Durumlar
E15 sürekli tekrar ediyorsa aşağıdaki parçaların biri arızalıdır.1. Isıtıcı Pompa Kaçağı
Pompa çatlağı çok sık E15’e sebep olur. Değişimi gerektirebilir.2. Sirkülasyon Motoru Conta Arızası
Contalar eskidiğinde su sızar ve alt hazne dolar.3. İç Kazan (Paslanmaz Çelik Gövde) Delinmesi
Nadir görülür ama ciddi bir durumdur → değişim gerekir.4. Su Giriş Valfi Arızası
Valf kapanmıyorsa taşma oluşur ve sensör E15 hatasını verir.5. Elektronik Kart Arızası
Kart sensörden hatalı sinyal alıyorsa E15 yanlış okunabilir.Bulaşık Makinesinde E15 Hatası – Arıza ve Çözüm Tablosu
| Sorun | Açıklama | Çözüm |
|---|---|---|
| Alt haznede su | AquaStop tetiklenir | Makineyi eğip suyu boşaltma |
| Kapak contası arızası | Su kapaktan taşar | Conta değişimi |
| Hortum sızıntısı | Bağlantı gevşek | Hortum sıkma/yenileme |
| Aşırı köpük | Taşma yapar | Köpüğü azaltma, doğru deterjan |
| Püskürtme kolu tıkalı | Su yanlış yönlenir | Temizlik |
| Pompa kaçağı | Alt bölmeye su sızar | Pompa tamiri/değişim |
| Su giriş valfi bozuk | Fazla su taşması | Valf değişimi |
E15 Hatası Neden Sürekli Tekrarlıyor?
Bunun nedeni gerçek bir su kaçağının hâlâ devam etmesidir.En olası sebepler:
- Pompa çatlağı